Hiper-szuper nyami-nyami díjas "műalkotás"! A hátszín a bélszín után a 2. legértékesebb hús, és szerintem egy fiatal állat esetében semmivel sem marad el a "nemesebbiktől".
Készítés közben nagyon izgultam, hogy tökéletesre sikerüljön, ne ázzon át, ne égjen le, ne maradjon nyers ( sajnos kicsit túl is sütöttem). Az izgalom az egyben sült húsoknál mindig a szeletelés pillanatában hág a tetőpontjára. Bevallom, egy-egy tökéletesre sikerült húsnál - mint ennél is -örömömben önfeledten elkezdek ugrándozni ... a nagykéssel a kezemben.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg szarvas hátszín
25 dkg aszalt szilva
3 dl száraz vörösbor
25-30 dkg félkész vagy mirelit leveles tészta lap ( Spar (előhűtött), 275 gramm - én erre esküszöm)
A szilvához:
só, frissen őrölt bors
15 szem boróka bogyó
1 csipet római kömény
10 szem szegfűbors
2 babérlevél
1 csipet kakukkfű
1 evőkanál méz
A mártáshoz:
1 evőkanál méz
2 evőkanál szörp, lehetőleg kökény vagy bodza
1 nagy csipet kakukkfű
só, bors
pár szem boróka bogyó és szegfűbors
Az aszalt szilvát és a boróka bogyót beáztatom a vörösborba, hogy megpuhuljon.
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A húst sózom és borsozom. Egy serpenyőt felforrósítok, majd löttyintek bele egy kevés olíva olajat. A hús minden oldalát 1-1 percig pirítom benne, majd egy tálra félreteszem, a kisült levét egy tálkába öntöm. Fontos, hogy magas hőmérsékleten, szinte pörköljük.
Lecsöpögtetem a szilvát és a borókát, majd apróra vágom őket. (A bort félreteszem.) A fűszereket a húsos serpenyőben kicsit megpirítom, rádobom a szilvát, hozzá kanalazom a mézet. Addig pirítom, amíg minden lé el nem párolgott alóla.
A leveles tésztát kinyújtottam. Itt hagyatkozzunk a szemmértékünkre, a lényeg az, hogy a húst pont bele tudjuk csomagolni. A tésztalapra kenem a szilvás masszát, ráteszem a húst és szép szorosan ráhajtom a tésztát. A végeit lecsippentem. A tetejét kicsit bevagdosom. Megkenem kevés olíva olajjal ( az alját is), majd nagy szemű sóval meghintem. Egy tűzálló tálba teszem és 30 percig sütöm.
A húsos szilvás serpenyőbe öntöm a felfogott húslevet és a vörösbort. Felforralom a fahéjjal, pár szem szegfűborssal, egy evőkanál mézzel és a szörppel, majd sózom és borsozom. Sűrű szósz állagúra beforralom.
A húst sütés után 10 percet pihentetem, ezután szeletelem fel. A szósszal és fűszeres sült burgonyával tálaltam.
0 vélemény