chili
szósz
tartósítás
Hogyan tartósítsunk chili paprikát?
A házi "Erős pista" |
Minap, a piacon bóklászva rádöbbentem, hogy függő vagyok: olyan nekem a zöldséges és húsos pultok között végigsétálni, mint más nőnek lehet a pláza, vagy cipőbolt. Mindent akarok, minden tetszik és röpködnek a gondolataim, mit mivel tudnék párosítani, elkészíteni. Pont ilyen hirtelen felindulásból szereztem be némi (khm...) friss, piros, gyönyörű chili paprikát. Otthon kezdtem csak el gondolkodni, hogy mihez is kezdjek vele... egy a fontos: használjunk gumikesztyűt és ne piszkáljuk a szemünket! :)
1, Az "Erős pista"
Ez a legegyszerűbb és legjobb tartósítási módja a chilinek. Fogjunk egy üveget és jó forró vízzel mossuk ki, de akár ki is főzhetjük: csavarjuk konyharuhába, állítsuk vízbe egy lábasba, forraljuk fel, hűtsük ki.
A chili szárát vágjuk le, de a csumáját hagyjuk benne, daráljuk le (vagy robotgépben aprítsuk fel). 1 decinyi "darálmányhoz" adjunk 1 teáskanál sót és 2-3 evőkanál olajat. Hűtőben sokáig eláll, de tehetünk hozzá egy késhegynyi nátrium-benzoátot is tartósításképp.
2, Chili pehely
Szintén szárazzuk le a chilit, majd 200 fokos sütőben 10 percig pirítsuk. Hűtsük ki, hagyjuk levegős helyen száradni, majd daráljuk le vagy törjük össze. Vigyázat! Ha megég a chili, a chili füst pokolian égetően át tudja járni a légzőszerveket! Szellőztessünk és figyeljünk, hogy ne piruljon túl!
3, Őrölt chili
Szárítsuk meg a chilit a fent leírt módon és kávédarálóval porítsuk.
4, Chili-olaj
Használjunk olíva olajat (nem szükséges az extra szűz), vagy napraforgó olajat. 3 deci olajhoz elég 1-2 paprika, amit bevágunk. Hagyjuk érlelődni. Ha türelmetlenek vagyunk, akkor hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a chilit, majd hűtsük ki. Légmentesen lezárva tároljuk.
5, Ecetes chili (savanyúság)
Az üvegünket teletömködjük paprikával, dugunk mellé babérlevelet és kevés egész borsot és mustármagot.
A felöntőlé arányai:
1 l víz
2 dl 10%-os ecet . Sózzuk és cukrozzuk. Felforraljuk és a paprikára töltjük. Néhány óráig állni hagyjuk, kistányérral lefedjük, majd ha kell, a lével még utántöltjük. Légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen érleljük. Ha nem akarjuk bivalyerősre, áztassuk sok-sok hideg vízbe a paprikákat a tartósítás előtt.
6, Chiliszósz
50 dkg paradicsom
1,5 dl húsleves
2 friss chili
1 savanyított chili
só és bors
A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, kikaparom a magját és pürésítem a chilivel, a levessel és a fűszerekkel. Vagy lefagyasztom, vagy egy késhegynyi nátrium-benzoáttal tartósítom és lezárt üvegben tárolom használatig.
0 vélemény