A chili con carne (chili hússal), vagy közismertebb nevén egyszerűen csak "chili" egy fűszeres pörkölt, ami chili paprikát, húst, paradicsomot, és gyakran babot tartalmaz. A hagyományos változatokban a chili paprika , fokhagyma, hagyma és kömény, valamint apróra vágott vagy darált marhahús dominál. Különféle változatok létezhetnek országonként, tájegységenként, családonként, több különböző típusú húsból készülhet, valamint számos más összetevőjében is eltérhet az alaptól. A különféle receptek képesek vitákat provokálni a rajongók között...mint ezt én is megtapasztaltam a nyáron. Ahány ház, annyi féle chili-szokás. :)
Íme a saját chilis bab fűszerkeverékeim:
Az első: ez kicsit pikánsabb, szokatlanabb ízkombináció. Azoknak ajánlom, akik bátrak és szeretnek kísérletezni.
só
chili (szárított és friss is)
csemege fűszerpaprika
római kömény
szegfűbors
fahéj
egy kevés csokoládé (min 70%-os)
A második: egy kicsit megszokottabb ízekkel, sok fűszerrel.
só
fűszerpaprika
chili
római kömény
oregánó
bazsalikom
koriander
babérlevél
szárított, őrölt gyömbér
kakukkfű
fahéj
Ezen kívül még az elkészítés során a húshoz adunk vöröshagymát, paradicsomot, friss chili paprikát, fokhagymát és pritaminpaprikát.
A száraz fűszerkeveréket ajánlott a főzés elején olajban kicsit megpirítani, így intenzívebb ízt kapunk, végül a főzés befejezése előtt 5-10 perccel még egy keveset az ételhez adni.
chili
római kömény
oregánó
bazsalikom
koriander
babérlevél
szárított, őrölt gyömbér
kakukkfű
fahéj
Ezen kívül még az elkészítés során a húshoz adunk vöröshagymát, paradicsomot, friss chili paprikát, fokhagymát és pritaminpaprikát.
A száraz fűszerkeveréket ajánlott a főzés elején olajban kicsit megpirítani, így intenzívebb ízt kapunk, végül a főzés befejezése előtt 5-10 perccel még egy keveset az ételhez adni.
0 vélemény