Filemons Cream

Könnyed, habos túrótorta



Ez a kedvenc túrótorta receptem: gyorsan elkészül és a végeredmény igazány mennyei! Tökéletesen habos és könnyed túrótorta, amit bátran ízesíthetünk és fűszerezehetünk kedvünk és ízlésünk szerint. Az én kedvenc ízkombinációm a vaníliás citromos. Ehhez frissen reszelt citromhéjat és igazi őrölt vaníliát használok. Ha nincs vaníliám, akkor is Bourbon vaníliás cukrot használok. Drágább, de ez a sütemény megérdemli a legkíválóbb alapanyagokat.
Mindig sikerül felfedeznem valami új csoda-helyeket Budapesten és a legkíválóbb alapanyagoról szólva, a túrót is egy ilyen helyen vette. Ez egy nagyon aranyos kis boltot a Krisztina térhez közel, A Nagymama Házi Boltja. (Facebookjuk itt.)

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához (ez 6 nagyobb, 8 kisebb szelet):

A piskótához:

2 nagy tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 teáskanál sütőpor

A túróhabhoz:

50 dkg házi tehéntúró (A Nagymama Házi Boltja)
2 púpozott evőkanál porcukor (illetve ízlés szerint, én nem szeretem édesen)
1/2 teáskanál őrölt vanília vagy 2 zacskó Bourbon vaníliás cukor
1,5 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
5 db zselatinlap (SUGAR!)
3 dl habtejszín (Cserpes)


Elsőként a piskótát sütöm meg. (Most nem vaciláltam, nem akartam A TÖKÉLETES PISKÓTÁT megsütni. Csak gyorsan, hatékonyan....)
A sütőt 180 fokra előmelegítem (légkeveréses esetében csak 150 fokosra). A formát kivajazom, majd vékonyan kilisztezem.
A tojástokat 5 perc alatt habosra keverem a cukorral. Nem, nem választom szét. Ha 5 percig a maximum fokozaton keverem elektromos kézi habverővel, pont jó habos lesz. Az utolsó másodpercben szórom hozzá a sütőport és a citromhéjat. Félreteszem a habverőt és fakanállal kanalanként hozzászórom és keverem a lisztet. Mehet a formába, majd világos aranybarnára sütöm. (15-20 perc)
Sütés után azonnal kiveszem a formából, rácson hűtöm, majd félbevágom egy "recés" késsel.

Amíg a tészta sül és hűl, elkészítem a túróhabot.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, majd fél deci vízzel és a citromlével felforralom/felolvasztom. Hagyom hűlni, közben néha megkeverem.
A túrót egy fém szitán áttöröm. Ez kicsit melós és macerás, de megéri, mert ez kell ahhoz, hogy finom habos legyen a túrókrém. Elkeverem a porcukorral, a vaníliával, a citromok héjával és a felolvadt zselatinnal. Ezt szintén elektoromos haberővel szoktam és 1-2 percig keverem alacsony fokozaton.
Amíg habbá verem a tejszínt a túrós masszát a hűtőbe teszem. A "tejszínből habot verni projekt" kényes téma nálam. Sajnos nagyon sok olyan tejszín van a magyar piacon, amiből képtelenség habot verni. Erre két féle alkalmas az én meglátásom szerint: a házi tejszín, vagy ha bolti, akkor Cserpes. Sose használok elektromos mixert, csakis habverőt és a karomat. Ez a fitness számomra... :)

Összeállítom a tortát.
Az alsó piskóta lapot visszateszem a formába.
Óvatosan összeforgatom a tejszínhabot a túrókrémmel, majd a piskótára öntöm.
Végül ráhelyezem a piskóta tetejét.
Mehet a hűtőbe minimum 2-3 órára. Ennyi idő alatt szépen megdermed a túró. Tálalás előtt megszórom porcukorral. Nagymamám trükkje volt, hogy a porcukros bödönbe mindig dugott egy rúd vaníliát, amittől isteni lett a porcukor! Én is ilyen vaníliással szórtam meg. 
Hűtőben max. 1-2 napig áll el.


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images