Most következzen egy recepet, Édesapám tollából":
A
kucsmagombákat áprilistól május végéig erdőkben, erdőszéleken, tisztásokon,
cserjésekben, parkokban, füves területeken gyűjthetjük. Nagyobb kertek,
gyümölcsösök erősen trágyázott talaján is megjelenhet. Az ízletes kucsmagomba
süvege méhsejtszerű gödörkékből és azokat egymástól szabálytalan lefutással
elválasztó bordákból áll. A süveg színe a világos okkertől a szürkésbarnáig
változhat. Alakja különböző: gömbölyded-tojásdad, vagy kissé hegyes. A gomba
süvegének alakja, színe a növekedés folyamán erősen változik. A tönkje sima,
világos okker, fehéres, a süveg peremével teljesen összenőtt. Termőtestét
egyetlen üreg tölti ki. Törékeny húsa kellemes illatú és ízű. Aránylag ritka.
Az
üreges testét különböző töltelékkel szoktam megtölteni és sütni. A következő
receptet szeretném megosztani Önökkel.
Töltött kucsmagomba
Az
általam talált és leszedett nagyobb gombákat folyó
víz alatt megmosom, hosszában kettévágom és félreteszem. Szalonnát apró kockára
vágom és a vöröshagymát üvegesre pirítom rajta. Kockára vágott csirkemájat és a
kisebb gombákat megpirítom. Fűszerezem borssal, kakukkfűvel és kevés
oregánóval. Sóval ízesítem. Ezt a ragut párolt rizzsel és tojás sárgájával
összekeverem. Ezt a kész ragut a gomba üreges testébe teszem. Kivajazott üvegtálba
fektetem, úgy, hogy a rizs talpazat legyen alul.
A
gombákat megsózom, tejföllel megkenem, és reszelt sajttal meghintem. Forró
sütőben, 10-15 percig sütöm.
0 vélemény