Télen-nyáron remek ez a recept, mert ha éppen nincs semmilyen piros-bogyós gyümölcsnek szezonja, mirelitből is el lehet készíteni.
Se időm, se kedvem nem volt sokat pepecselni a sütivel, így maradt a bevált klasszikusom, a mandulás piskóta. Bevallom, ennél egyszerűbb gyümölcstortát elképzelni sem tudok. Az ötletet a tarte tatin adta, ami ugye fordított-borított almatorta. Alulra a gyümölcs, rá a tészta. A formából kivéve, pedig igazi gyönyörűség.
Hozzávalók ( 26 cm-es kapcsos tortaformához):
4 nagy tojás
4 evőkanál barna vagy nádcukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál mandula liszt
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet sütőpor (ezt akár el is hagyhatjuk)
35 dkg mirelit vagy friss erdei gyümölcs keverék
1 evőkanál méz
1-2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál vanília kivonat
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tortaformát vékonyan kivajazom és kilisztezem.
A gyümölcskeveréket felolvasztom, lecsöpögtetem. Összekeverem a mézzel, cukorral, vaníliával, majd a tortaformába öntöm és elegyengetem.
A piskótához szétválasztom a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját a vaníliával és a cukorral fehérre-habosra keverem (kb. 3-4 perc). A lisztet a sütőporral átszitálom. A cukros tojásos masszához óvatosan hozzákeverem a sütőporos lisztet és a mandula lisztet, majd a fehérjehabot. Rákanalazom a masszát a gyümölcsre, és mehet a sütőbe.
30 percig sütöm. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert "megfázik" a piskóta. Miután megsült, egyből kiborítom a formából egy rácsra. Miután kihűlt, egy tálat megszórok mandulaliszttel és arra helyezem a tortát ( így nem fog átnedvesedni a piskóta alja).
0 vélemény