Filemons Cream

Sushi

Omlett, kaliforniai paprika, surimi, pácolt gyömbér sushi
Imádom a sushit, viszont sajnos vidékre költözésemmel egyidejűleg a rendszeres fogyasztásától is le kellett mondanom. Egy év után jutottam el odáig, hogy nem bírtam tovább ellenállnia csábításnak és készítettem magamnak. Sok helyen utána olvastam és bizony bonyolultabbnak tűnt, mint gondoltam, de tántoríthatatlan maradtam. És jól tettem, mert tulajdonképpen pofon egyszerű elkészíteni (na persze akkor, ha nem törekszünk Jiro-i babérokra törni). Na jó, nem állítom, hogy olyan, mint az "igazi", de ez az én házi készítésű sushim volt az eddigi legfinomabb, amit ettem. :)
Így a tengertől több száz kilóméterre, (bár a Kis-Dunától 30 méterre) sushiba való halam nem volt, de a lehetőségek tárháza így is végtelen.

Íme pár alapanyag, ami bárhol beszerezhető és kedvünkre variálhatjuk:
rák, kaviár, füstölt lazac, tonhalkrém, uborka, surimi, avokádó, kacsamell, rukkola, füstölt tofu, gyömbér, omlett, teriyaki csirke...

Van egy alapanyag, ami nélkül nincs sushi, ez pedig a sushi rizs. Ezen kívül a nori (algalap), szójaszósz, wasabi és a pácolt gyömbér, valamint egy bambuszból készült sushitekerő az, ami nélkülözhetetlen a projekthez.

A nori a már sokszor említett Ázsia boltban kapható. A sushi típusától függően akár el is hagyhatjuk.

A sushi rizs készítése

25 dk sushi rizs
2 ek rizsecet ( vagy fehérborecet)
3 ek cukor
nagy csipet só

Igazán fontos, hogy valódi sushi rizst használjunk. Csak ez fog a kellő állagúra, vagyis megfelelően ragacsosra főni.
A rizst min. 5 percig mossuk folyó vízben, addig, amíg már ha vízbe tesszük, nem színezi azt fehérre  a kioldódó keményítő. Tegyük a rizst egy lábasba, pontosan kétszeres mennyiségű vízzel. Forraljuk fel, majd 10-15 percig fedő alatt lassú tűzön pároljuk.
Az ecetben oldjuk fel a cukrot. Ha a rizs elkészült, keverjük hozzá a cukros ecetet és hagyjuk lefedve további 10-15 percig.

Pácolt gyömbér házilag

10 dkg gyömbér hajszálvékonyra vágva
1 ek cukor
1,5 ek ecet
2 ek víz

A cukrot, az ecetet és a vizet keverjük össze és áztassuk benne a leheletvékonyra szeletelt gyömbért.

A sushi összeállítása

Szükségünk lesz egy bambuszból készült sushitekerőre a manőver végrehajtásához.
Erre helyezzük rá a nori lapot. A rizst kb. 1 cm vastagon lapogassuk el az alga alsó felén. Ezt célszerű vizes kézzel csinálni, mert a rizs meglehetősen tapad. Helyezzük rá a kívánt hozzávalókat és tekerjük fel.

Tálaljuk a pácolt gyömbérrel és szójaszósszal.

És a végén pár videó a sushi készítésről:

Gordon Ramsay vicces próbálkozása
Sushi tekerés

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images