gyömbér
japán
sushi
szójaszósz
távolkeleti
Sushi
Omlett, kaliforniai paprika, surimi, pácolt gyömbér sushi |
Így a tengertől több száz kilóméterre, (bár a Kis-Dunától 30 méterre) sushiba való halam nem volt, de a lehetőségek tárháza így is végtelen.
Íme pár alapanyag, ami bárhol beszerezhető és kedvünkre variálhatjuk:
rák, kaviár, füstölt lazac, tonhalkrém, uborka, surimi, avokádó, kacsamell, rukkola, füstölt tofu, gyömbér, omlett, teriyaki csirke...
Van egy alapanyag, ami nélkül nincs sushi, ez pedig a sushi rizs. Ezen kívül a nori (algalap), szójaszósz, wasabi és a pácolt gyömbér, valamint egy bambuszból készült sushitekerő az, ami nélkülözhetetlen a projekthez.
A nori a már sokszor említett Ázsia boltban kapható. A sushi típusától függően akár el is hagyhatjuk.
A sushi rizs készítése
25 dk sushi rizs
2 ek rizsecet ( vagy fehérborecet)
3 ek cukor
nagy csipet só
Igazán fontos, hogy valódi sushi rizst használjunk. Csak ez fog a kellő állagúra, vagyis megfelelően ragacsosra főni.
A rizst min. 5 percig mossuk folyó vízben, addig, amíg már ha vízbe tesszük, nem színezi azt fehérre a kioldódó keményítő. Tegyük a rizst egy lábasba, pontosan kétszeres mennyiségű vízzel. Forraljuk fel, majd 10-15 percig fedő alatt lassú tűzön pároljuk.
Az ecetben oldjuk fel a cukrot. Ha a rizs elkészült, keverjük hozzá a cukros ecetet és hagyjuk lefedve további 10-15 percig.
Pácolt gyömbér házilag
10 dkg gyömbér hajszálvékonyra vágva
1 ek cukor
1,5 ek ecet
2 ek víz
A cukrot, az ecetet és a vizet keverjük össze és áztassuk benne a leheletvékonyra szeletelt gyömbért.
A sushi összeállítása
Szükségünk lesz egy bambuszból készült sushitekerőre a manőver végrehajtásához.
Erre helyezzük rá a nori lapot. A rizst kb. 1 cm vastagon lapogassuk el az alga alsó felén. Ezt célszerű vizes kézzel csinálni, mert a rizs meglehetősen tapad. Helyezzük rá a kívánt hozzávalókat és tekerjük fel.
Tálaljuk a pácolt gyömbérrel és szójaszósszal.
És a végén pár videó a sushi készítésről:
Gordon Ramsay vicces próbálkozása
Sushi tekerés
0 vélemény