Filemons Cream

Orsi karácsonyi kacsasültje

Egyszerű és elronhatatlan...szerintem. :)

Hozzávalók:
- fejenként (nagyétvágyúak esetében) 1 kacsacomb,vagy kacsamell (bőrösen)
- szójaszósz (édes, személyenként 2 evőkanál)
- méz (szeméyenként 1 evőkanál)
- 1/2 dl sherry
- kis darab gyömbér(személyenként 1-1 újnyi)
- fokhagyama(kb. személyenként 1-2 gerezd ízlés szerint)
- kevés őrölt fahéj és csillagánizs
- pár szem egész szegfűszeg
- kevés fehérbor

A kacsa "alkatrészeit" megmossuk és lecsepegtetjük. A szójaszószt, a mézet, a sherryt, a lereszelt gyömbért és fokhagymát az őrölt fűszerekkel (ezeket ízlés szerint tesszük bele), és fél narancs kipréselt levével összekeverjük, majd bedörzsüljük vele a kacsát (a bőre alatt is!). A maradék páclevet ráöntjük, befedjük és 1-2 napra a hűtőben pácoljuk, közben néha megforgatjuk.
Sütés előtt a narancsot vékonyan felkarikázzuk, beborítjuk vele a kacsát és a szegfűszeggel megtűzdeljük, némi páclevet és bort öntünk alá, majd kb. 45 percig 150-170 fokos sütőben lefóliázva sütjük. Ezután leszedjük a fóliát és a "narancskérget"(az marad a tepsiben, tehetünk még hozzá almát, ananászt, stb.), majd ha van, grill funkción további 10 percet sütjük. Ha nincs grill funkciónk,akkor kicsit korábban leszedjük a fóliát és úgy sütjük. Tálalhatunk hozzá burgonyakrokettet, burgonyapürét és a kacsa mellett sült gyümölcsöket.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images