Filemons Cream

Egyszerű csokoládékrémes (trüffel) torta


Ezzel a csokitortával a kezdő sütisütők is könnyen elboldogulnak. Könnyű mandulalisztes piskóta szuperegyszerű csokikrémmel töltve.
Sajnos még mindig népszerűek a vajkrémes torták... én személy szerint már a gondolatától is írtózom. Gejl, vajas, épphogy csoki ízű krém, amiben ropog a fogunk alatt a kristálycukor...ugye ismerős? Ha Ti sem szeretitek, sőt, már a gondolatától is rosszul vagytok az eféle krémeknek, akkor jó hírem van: az én receptemnél egyszerűbb csokikrém nem létezik (max. a boltban kapható nutella). A legjobb, hogy nagyon sokféle sütibe és desszertbe fel lehet használni: macaronba, palacsintába, pohárdesszertbe, de csokoládétrüffelnek is kiváló.

Hozzávalók egy 18-20 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta

4 nagy tojás
4 púpozott evőkanál cukor
bourboun vaníliás cukor
egy csipet só
3 púpozott evőkanál búzafinomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1 púpozott evőkanál mandulaliszt (opcionális, használhatunk helyette bármilyen őrölt magot is, de ha nincs, akkor sima liszt legyen a 4. kanál)

Csokoládékrém

20 dkg 70 %-os étcsokoládé
3 dl min. 30 %-os habtejszín
4 dkg puha vaj
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál porcukor

Először a krémet készítem el, mert hűlnie kell, mielőtt megtöltöm és bevonom vele a tortát.

Egy nagy tálban apróra töröm a csokit. Mehet bele a vaj és a méz. A tejszínt a cukorral forráspontig melegítem, majd ráöntöm a csokira. Egy fakanállal vagy habverővel simára keverem. Ezzel kész is a krémünk, mehet a hűtőbe. 
Kb. 1-2 óra szilárdul meg a kellő állagúra. Negyedóránként átkeverem. Akkor lesz jó, ha sűrű krémes, de még könnyen kenhető.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A formát vékonyan kivajazom és kilisztezem.
A piskótához szétválasztom a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. 
A sárgáját a vaníliával és a cukorral fehérre-habosra keverem (kb. 3-4 perc).  
A cukros tojásos masszához óvatosan hozzákeverem a sütőporos lisztet és a mandula lisztet, majd a fehérjehabot. 

30 percig sütöm. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert "megfázik" a piskóta. Miután megsült, egyből kiborítom a formából egy rácsra. 
Miután kihűlt félbevágom és vékonyan megkenem anyukám baracklekvárjával (ez a mozzanat opcionális, és lehet bármilyen lekvár).

Vastagon megtöltöm és bevonom a csokival a tortát.
Hűtőben tartsuk, mert a krém hamar megolvad.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images