Ez az áfonyás muffin már biztosan az idei nyár kedvence lesz nálam. A muffin teteje ropogós, a belseje puha és édes, benne pedig a sok-sok áfonya üdítően savanykás. (Direkt nem szoktam mézédes áfonyát vásárolni ehhez a sütihez.) Az egyik titkom, hogy remekül illik az áfonyához a vanília és a szerecsendió, ezért áfonyás sütikbe mindig teszek ezekből egy-egy csipetnyit.
Hozzávalók 12 db közepes áfonyás muffinhoz:
20 dkg finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teásknál szódabikarbóna
1 csipet só
1-1csipet őrölt vanília és szerecsendió
10 dkg vaj
10 dkg barnacukor
1 nagy tojás
1 - 1,5 dl tej
20 dkg friss áfonya
A sütőt 190 fokra előmelegítem, a muffinformákat kibélelem a kapszlikkal.
A száraz hozzávalókat átszitálom és összekeverem.
A szobahőmérsékletű, puha vajat a cukorral, majd a tojással habosra keverem 3-3 perc alatt. Ezután felválta a tojásos masszához adom a lisztes keveréket és a tejet. Ezt minél gyorsabban csináljuk, annál jobb: nem tesz jót a muffintésztának, ha túldolgozzuk. Ha az áfonyát beleforgatjuk egy evőkanál lisztbe és így keverjük a tésztához, nem fog a muffin aljára süllyedni a gyümölcs.
Fagyiskanál segítségével adaglom a kapszlikba a tésztát. Így sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Megszóróm mindegyik tetejét egy csipet cukorral, ettől lesz finom ropogós. Aranybarnára sütöm a muffinokat, ez kb. 30-35 perc, de sose mérem pontosan az időt... :)
0 vélemény