Filemons Cream

Habos túrótorta citromkrémmel



A tökéletes torta olyan férfinak, aki utálja a szülinapi felhajtást, az édes krémes sütiket. Ellenben a túrót minden mennyiségben képes falni.
Nem utolsó sorban ez egy szuper tavaszi - nyári recept, mert ez a torta nagyon üdítő és frissítő. Kellemesen savanykás. Nem túlzottan, pont amennyire kell.

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű kapcsos formához:

A tésztához:
2 evőkanál nádcukor
5 dkg puha vaj
2 egész XL-es tojás (szobahőmérsékletű)
1 evőkanál liszt
2 evőkanál mandula liszt
1 citrom reszelt héja

A túróhoz:
25 dkg túró
4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
3 lap zselatin
2 dl habtejszín (Cserpes)

A citromkrémhez:
2 tojás sárgája
2 citrom leve
2-4 evőkanál nádcukor
5 dkg vaj

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A formát vékonyan kivajazom és kilisztezem.
A puha vajat habosra keverem a cukorral. A tojást hozzáadva legalább 5 percig habosítom. Óvatosan hozzákeverem az átszitált liszteket. A formába töltve 15 perc alatt készre sütöm. 5 perc után egy rácsra borítom és ott hagyom kihűlni.

A zselatin lapokat hideg vízba áztatom, majd fél deci forró vízben feloldom. A túrót a pocukorral együtt egy szitán áttöröm. Hozzákeverem a citrom reszelt héját és a még meleg (nem forró) zselatint. A tejszínt habbá verem és óvatosan összeforgatom a túrós keverékkel.
Ezen a ponton a tortalapot visszateszem a csatos formába és rátöltöm a túrót. Mehet a hűtőbe.

A citromkrémhez a tojássárgáját elkeverem a citromok levével és ízlés szerinti cukorral. Nagyon alacsony lángon elkezdem melegíteni, és közben folyamatosan keverem! (A keverés nagyon fontos, különben édes citromos rántottánk lesz :) ) A forrásponthoz közel elkezd besűrűsödni, ezután még 1-2 percig főzöm.
A tűzről levéve hozzáadom a puha vajat, miközben a kevergetést egy pillanatra se hagyom abba. Miután a vaj elolvadt, hagyom hűlni picit (itt már elég csak pár percenként keverni). Mikor langyos, rákanalazom a túróra, amely már kezd dermedté válni, és elegyengetem. Pár vékonyka szelet citrommal díszítettem.

Minimum 12 órát hagyjuk hűlni a hűtőben, különben előfordul, hogy mikor kivesszük a formából, szétfolyik. Mielőtt kicsatoljuk a formából, érdemes késsel óvatosan körülvágni. Hűtőben 2 napig áll el.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images