A csoki mousse a régi receptem alapján készült, de a mandulás piskóta...az valami egészen új! Nem is értem hogy pattant ki a fejemből, nem is fontos, csak az, hogy mennyeien finom és innentől felkerült a kedvenceim közé.
Hozzávalók:
3 tojás (L-XL-es méretű, S-M-ből inkább4-5 db )
3 púpozott evőkanál cukor
2 púpozott evőkanál liszt
1 púpozott evőkanál mandulaliszt
1 csapott evőkanál holland ("cicás") kakaópor
1 zacskó vaníliás cukor és egy csipet só
1 adag csokoládé mousse, melynek receptjét ITT találjátok
A piskóta tészta elkészítését is taglalom egy posztban, de azért inkább leírom ide is. A mandulás piskóta recept nem sokban különbözik, a mandula lisztet is ugyan úgy kell kezelni, mintha sima liszt lenne.
A sütőt 180 fokra elő kell melegíteni (légkeverésest csak 150 fokosra).
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, vigyázva, hogy egy cseppnyi sárgája se kerüljön a fehérjéhez, mert különben nem fogjuk tudni kemény habbá verni. A sárgáját a cukrokkal addig keverjük, amíg "fehér" nem lesz (kb. 2-3 perc).
A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A lisztet érdemes átszitálni egy csipet sütőporral, ez segít még könnyedebbé tenni a masszát.
A következő lépés, hogy a fehérjéhez fakanállal(!), óvatosan hozzákeverjük a cukros sárgáját, majd kanalanként szórjuk hozzá a lisztet. Fontos, hogy óvatosan, lassan, kívülről befelé haladva keverjük. Ne hagyjuk állni, rögtön öntsük a kivajazott, kilisztezett formába.
20 percig kell sütni, viszont az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert "megfázik" a sütink és összeesik. Hagyjuk még pár percet a sütőben, miközben annak ajtaját nyitva tartjuk.
Vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, különben nedvessé válik a kicsapódó párától.
Miután kihűlt a tészta, helyezzük vissza a tortaformába, és, készítsük el a csoki mousse-t. Adhatunk az olvadt csokimasszához egy kis mandula aromát, ettől csak még jobban passzol a piskótához.
A habot öntsük a piskótára, egyengessük el, szórjuk meg csokipasztillával. 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
0 vélemény