Az én mai kekszem aszalt áfonyával és zabpehellyel |
Biscuit, cookie, cracker, keksz, zabkeksz... mindegyik ugyan azon alapreceptből kiindulva egyszerűen elkészíthető. Amiért ajánlom, hogy mindenki próbálja ki a bolti helyett: olcsóbb, változatosabb, tudjuk mi van benne, egészségesebb, finomabb és a saját kívánságunknak megfelelően alakíthatjuk. Csak 20 perc kell hozzá és napokra elegendő édes nassolnivalót, sörkorcsolyát vagy reggelit készíthetünk.
Elég pár szabályt betartani és a továbbiakban végtelen a lehetőségek száma!
Alaprecept:
- 3 rész "szárazanyag" (különböző lisztek, zabpehely, zabliszt, kukoricaliszt, zabkorpa, kakaópor, őrölt magvak, vagy ezekből készült "liszt" pl. mandulaliszt, aszalt gyümölcsdarabok, csokipasztillák, stb.)
- 2 rész zsiradék ( vaj, pálmazsír, egy részét akár mogyoróvajjal is helyettesíthetjük,vagy reszelt csokival)
- 1 rész cukor (porcukor, nádcukor, melasz, méz, muskovado cukor)
Ha sós kekszet készítünk, a cukrot elhagyhatjuk, de annyival több "szárazanyagot" kell beletennünk.
Ahhoz, hogy összeálljon szükség lesz tojásra és némi folyadékra. Az általam használt arányok:
15 dkg szárazanyag
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
fél dl tej vagy víz
A zsiradék (vaj) hideg legyen, ezt lehetőleg hideg kézzel morzsoljuk szét a liszttel. Vagy dobjuk be a robotgépbe. Jöhet a cukor, tojás, kevés folyadék. Összegyúrjuk. Egyszerű, nemde? :)
Ekkor több lehetőség közül választhatunk.
1, egyből kis kupacokat formázunk (mint a cookie)
2, henger alakot formázunk, folpackba csavarjuk és a hűtőben pihentetjük egy órácskát, majd felkarikázzuk
3, gömbölyűre vagy téglalap alakúra gyúrjuk és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük. Később lisztezett munkalapon nyújthatjuk és bármilyen alakúra formázhatjuk.
Az így előkészített tésztát le is fagyaszthatjuk, hogy bármikor elő lehessen kapni és megsütni.
A kedvencem, amikor vékony kis hengereket készítek (kb. ropi hosszúságú és kisujjnyi vastag), amelyeket a kihűlés után csokiba mártok.
200 fokos sütőben süssük, vastagságtól függően. de maximum 10 percig! Használjunk a tészta alá sütőpapírt, de még jobb, ha a kekszek alját belisztezzük, így biztosan nem fog odatapadni. Hagyjunk köztük kis távolságot, mert picit meg fognak nőni. Sütés előtt megkenhetjük a tetejüket tojással, hogy fényesebb legyen, de szórhatunk még rá nagyszemű cukrot, csokit, kókuszt, bármit, amit szeretnénk. Ne ijedjünk meg, ha a kivételkor még puhák, meg fognak keményedni, ahogy kihűlnek!
0 vélemény