Filemons Cream

Töltött kacsa pecsenye (Apa lakomája 1.)

Apukám a családi és baráti körben is híres a lakomáiról. Órákig tartó evés, ivás és beszélgetés zajlik ilyenkor. A családban sem Ő, sem én nem vagyunk gyorsan habzsoló típusok, szeretünk szépen lassan ízlelgetni és megrágni minden egyes falatot. Az étkezések nálunk mindig társasági események... képesek vagyunk például akár egy órán át reggelizni. Ez tapasztalatom szerint mások számára meglehetősen fura,sőt némileg idegesítő szokás, de én imádom.
Egyszóval a pénteki nap is ennek a jegyében telt el, és Apa ismét pazar ebédet hozott össze röpke 4 óra alatt.Nem könnyű kielégíteni a vadász-barátok igényeit, főleg ha az a kérés, hogy kivételesen ne legyen a menüben vadhús. Viszont legyen kapros zúzaleves és kapros túrós lepény. A főfogás legalább nem volt kívánságműsor, így apa a töltött kacsa-pecsenye mellett döntött. Azonban mivel szerinte nem létezhet vadász-lakoma vadhús nélkül, ezért a kacsába csempészte a vadat.

Recept 10 főre:

2 nagy tanyasi kacsa
kb. 50 dkg darált csirke vagy pulykahús
2 db vaddisznónyelv
só és bors
5 fűszer keverék
1-2 nagy tojás

A művelet legbonyolultabb része a kacsa bontása. Ehhez az ételhez a kacsát ki kell csontozni, egyedül csak a combjában és a szárnyában maradhat. Így elveszíti az alakját, de amikor megtöltjük a darált hússal, akkor visszaformázzuk kacsa-alakúra, és úgy varrjuk össze. A csontozást kérhetjük a hentestől is, ha jóban vagyunk vele ( a legtöbb helyen nem csinálják meg), de megpróbálkozhatunk magunk is vele. Sajnos nem értem haza a csontozásra, hogy tudjam dokumentálni, de itt egy kis segítség: http://www.youtube.com/watch?v=txAhZE8erdc .
Ha ez megvan, onnantól egyáltalán nem bonyolult a dolog. A darált húst sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük az 5 fűszer keverékkel és belekeverjük a tojást is. A kacsát kívül belül sózzuk, majd egyengessük el rajta a darált húst, a közepére pedig fektessük a főtt nyelvet. 


Kacsa alakúra gyurmázzuk-formázzuk, majd egy sima tűvel és vastag cérnával varrjuk össze. A tepsibe úgy helyezzük, hogy a hátára fektetjük (ahol a varrás van), így szép ropogósra megsül a mellehúsán a bőr.


Mehet is a 140 fokos sütőbe.Ha lassan sütjük, kiolvad a zsírja, amíg a belseje puhára sül. Locsolgassuk meg időközönként a kisülő zsírral, hogy ne száradjon ki. Általában egy 2 kg-os darabot 2 óra 45 percig kell sütni, ha már 2,5 - 3  kg, akkor akár 3 - 3,5 órát is. Az utolsó 30 percre kapcsoljuk fel a sütőt 200 fokra, hogy a bőre szép ropogósra süljön.
Ha elkészült, hagyjuk egy fél órát hűlni és szeletelhetjük is.




You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images