Filemons Cream

Hogyan tartósítsunk chili paprikát?

A házi "Erős pista"


Minap, a piacon bóklászva rádöbbentem, hogy függő vagyok: olyan nekem a zöldséges és húsos pultok között végigsétálni, mint más nőnek lehet a pláza, vagy cipőbolt. Mindent akarok, minden tetszik és röpködnek a gondolataim, mit mivel tudnék párosítani, elkészíteni. Pont ilyen hirtelen felindulásból szereztem be némi (khm...) friss, piros, gyönyörű chili paprikát. Otthon kezdtem csak el gondolkodni, hogy mihez is kezdjek vele... egy a fontos: használjunk gumikesztyűt és ne piszkáljuk a szemünket! :)

1, Az "Erős pista"

Ez a legegyszerűbb és legjobb tartósítási módja a chilinek. Fogjunk egy üveget és jó forró vízzel mossuk ki, de akár ki is főzhetjük: csavarjuk konyharuhába, állítsuk vízbe egy lábasba, forraljuk fel, hűtsük ki.
A chili szárát vágjuk le, de a csumáját hagyjuk benne, daráljuk le (vagy robotgépben aprítsuk fel). 1 decinyi "darálmányhoz" adjunk 1 teáskanál sót és 2-3 evőkanál olajat. Hűtőben sokáig eláll, de tehetünk hozzá egy késhegynyi nátrium-benzoátot is tartósításképp.

2, Chili pehely

Szintén szárazzuk le a chilit, majd 200 fokos sütőben 10 percig pirítsuk. Hűtsük ki, hagyjuk levegős helyen száradni, majd daráljuk le vagy törjük össze. Vigyázat! Ha megég a chili, a chili füst pokolian égetően át tudja járni a légzőszerveket! Szellőztessünk és figyeljünk, hogy ne piruljon túl!

3, Őrölt chili

Szárítsuk meg a chilit a fent leírt módon és kávédarálóval porítsuk.

4, Chili-olaj

Használjunk olíva olajat (nem szükséges az extra szűz), vagy napraforgó olajat. 3 deci olajhoz elég 1-2 paprika, amit bevágunk. Hagyjuk érlelődni. Ha türelmetlenek vagyunk, akkor hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a chilit, majd hűtsük ki. Légmentesen lezárva tároljuk.

5, Ecetes chili (savanyúság)

Az üvegünket teletömködjük paprikával, dugunk mellé babérlevelet és kevés egész borsot és mustármagot.
A felöntőlé arányai:
1 l víz
2 dl 10%-os ecet . Sózzuk és cukrozzuk. Felforraljuk és a paprikára töltjük. Néhány óráig állni hagyjuk, kistányérral lefedjük, majd ha kell, a lével még utántöltjük. Légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen érleljük. Ha nem akarjuk bivalyerősre, áztassuk sok-sok hideg vízbe a paprikákat a tartósítás előtt.

6, Chiliszósz

50 dkg paradicsom
1,5 dl húsleves
2 friss chili
1 savanyított chili
só és bors

A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, kikaparom a magját és pürésítem a chilivel, a levessel és a fűszerekkel. Vagy lefagyasztom, vagy egy késhegynyi nátrium-benzoáttal tartósítom és lezárt üvegben tárolom használatig.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images