Filemons Cream

Steak vörösboros mártással


Ha steak-hez való marhahús kell, akkor irány Józsi és a MészárSteak. Én egy jókora, 25-30 dkg-os darabot vágattam vele, ezt ketten ettük meg. Szeretek olyan darabot választani, amin van egy picike kis zsír az oldalán, mert attól még finomabb lesz.
A vörösboros mártáshoz - sosem győzöm eléggé hangsúlyozni - jó, sőt mi több, kiváló minőségű bort használjunk! Aki hisz a "főzőborban", vagy azt használna, inkább ne is készítse el ezt a mártást. Szentségtörés lenne.
A hozzávalókat 2 főre számolom.

Vörösboros mártás
Amíg a hús szobahőmérsékletű lesz..

2 közepes fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
5-6 fej barna csiperke vékonyra szeletelve
2-3 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, késsel összetörve
1 nagyobbacska ág rozmaring és kakukkfű
0,5 dl balzsamecet
3 dl jó minőségű vörösbor
3 dl húsleves (lehet leveskockából is)
1 evőkanál hideg vaj

Egy tapadásmentes kisebb fazékban aranybarnára pirítom a hagymát és a gombát. Sózom, borsozom. Hozzáadom a fokhagymát és a zöldfűszereket, valamint a balzsamecetet. Folyamatosan kevergetve 2-3 percig forralom, amíg az ecet szirupos állagot nem kap. Ekkor öntöm hozzá a vörösbort. Közepes-alacsony lángon forralom addig, amíg a felére nem csökkent a folyadékmennyiség. Felöntöm a húslevessel és tovább forralom, amíg az egész mártás kb. az 1/3-ára redukálódik. Miután leveszem a tűzről, egy evőkanálnyi vajat keverek el benne, amitől selymes és fényes lesz a szósz.

Steak

akkora és olyan minőségű érlelt steak, amit megengedhetünk magunknak
só, bors
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma kicsit összezúzva
1 ágacska kakukkfű

Az első számú alapszabály, hogy a hús legyen szobahőmérsékletű, de legalább fél órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből. 
Bőségesen sózom és borsozom, de csak közvetlenül a sütés előtt.
Közepes lángon felforrósítom a serpenyőt, majd meglocsolom egy kevés olíva olajjal. Beleteszem a fokhagymát és a kakukkfüvet. Hagyom, hogy az olajat kicsit megízesítsék. 
Még mindig közepes lángon van a serpenyőm. Beleteszem a húst. 3,5 percig sütöm az egyik oldalát.
Megfordítom és mellédobom a vajat, amivel locsolgatom. Szintén 3,5 percig sütöm. Így a közepe pont rózsaszín lesz, azaz "medium".
Egy tányéron annyi ideig hagyom pihenni, amennyi ideig sült.

Nagypapám féle sültkrumpli
Amíg a hús pihen.

4 közepes burgonya, héjában főzve
4 evőkanál olaj
só, bors

A héjában főtt burgonyát meghámozom, fél centi vastagon felkarikázom. A forró olajban először az egyik, majd a másik oldalát piros ropogósra sütöm. Sózom, borsozom. Én a steak serpenyőjében sütöttem, így átveszi a hús zamatát.


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images