Filemons Cream

Karamellás barackos pite

karamellás barackos pite


Ha hirtelen annyi gyümölcs szakad a nyakamba, amit lehetetlen megennem azelőtt, hogy megromoljon, akkor mindig valami édességet készítek belőle. Ez a pite egy tökéletes módja a sok-sok, akár már kicsit "löttyedt" barackok hasznosításának.
A barack helyett bármilyen más gyümölccsel is nyugodtan lehet kísérletezni. Én gyakran készítem almával, ősszel szilvával és körtével, tavasszal eperrel és málnával, nyáron egressel, őszi és sárgabarackkal, áfonyával.

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű piteformához

30 dkg liszt
15 dkg jéghideg vaj
csipet só
2 evőkanál barna nádcukor
2 evőkanál jeges víz

8 db őszibarack
egy evőkanál vaj
3 evőkanál barna nádcukor
1 csapott teáskanál természetes vanília kivonat, vagy egy rúd vanília kikapart magja

Az átszitált lisztet és cukrot elmorzsolom az apró kockára vágott vajjal. Ezt a műveletet robotgépben is elvégezhetjük. A vajas morzsát meglocsolom 1-2 evőkanál jeges vízzel és gyorsan összegyúrom. A gyúrás inkább nyomkodás, tapicskolás legyen, mert nem tesz jót a vajas tésztának, ha átmelegszik.
2/3 és 1/3 arányban szétosztom a tésztát. A nagyobbik darabot egy belisztezett sütőpapíron akkorára nyújtom, hogy pont beleférjen a formába úgy, hogy a szélei picit lelógjanak. A sütőpapírral együtt beleteszem a tésztát a formába és megy is a hűtőbe pihenni. 
Az maradék tésztát is ugyan ezzel a technikával kinyújtom, csak ezt akkorára formázom, hogy befedje majd a pitét. Ezt a darabot is lehűtöm.
A barackot meghámozom és "rusztikus" darabokra szeletelem.
Egy tapadásmentes edényben megolvasztom a vajat és karamellizálom a cukrot. Én közepes lángon szoktam felolvasztani és addig nem keverem meg, amíg fel nem olvadt. Mivel finomítatlan barna nádcukrot használok, ezért 1 perc elég is neki, hogy elnyerje a karamellás aromát. Ha valaki esetleg kristálycukorból készíti, akkor sötétebb aranyszínűre érdemes készíteni.
A barackot és a vaníliát is az edénybe teszem és gyakran keverve addig melegítem, amíg a gyümölcs a levének a nagyját kiengedi. Ez éppen csak 2-3 perc, ne főzzük meg a barackot! Leszűröm, de a levét felfogom és visszateszem a tűzre ahol addig forralom, amíg sűrűbb szirupot nem kapok. A gyümölcsöt hagyom csepegni, de közben felfogom ez értékes levét és hozzáöntögetem a karamellás barackléhez. Közepes lángon gyakran kevergetve főzöm. Csak óvatosan, mert a forró karamellnél kevés dolog éget jobban!
A sütőt közben 170 fokra előmelegítem (tilos a légkeverés!). A vajas lapot (az alját) előbb villával pár helyen megszurkálom, hogy ne púposodjon fel, majd 10 perc alatt elősütöm. Ezután beletöltöm a barackot, majd ráöntöm a karamellás barackszirupot. A pite tetejére tetszés szerinti méretű és formájú "szellőző" lyukakat vághatunk, ezzel díszíthetjük a süteményt. Először kifarigcsálom a kívánt formákat, majd óvatosan betakargatom  a barackokat úgy, hogy sehol se maradjon a szélén rés. Kevés tejjel megkenem mielőtt a sütőbe dugom.
Fogalmam sincs hány percig sütöttem, de pont addig, amíg világos aranybarna lett.10 percenként mindig fordítottam rajta egy negyed fordulatot, mert sajnos nem süt egyenletesen a sütőm. :)

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images