Filemons Cream

Tatár beefsteak



A tatár beefsteak kétség kívül a húsimádók kedvence. Igazi ínyencfalat,  különlegesség. Nem véletlenül, hiszen az alapja a legjobb minőségű marhahús, amit elég borsos áron mérnek. Az elkészítése is időigényes és türelmet követel. A végeredmény, azonban igazán fenomenális tud lenni. Aki egyszer megkóstolja, biztosan függő lesz!

A legfinomabb tatár beefsteak a legjobb minőségű marhahúsból, bélszínből készül. Ez a húsféle sajnos elég drága, ezért előfordult már velem is, hogy másféle, sovány marhahúst használtam (pl. hátszín, fehérpecsenye). Ha elég ideig hagyjuk pácolódni, akkor ezekből a húsokból is kiváló minőségű beefsteak készíthető. Kivételes esetekben szarvas bélszínből is készítem ezt a fogást, és nekem ez ízlik a legjobban.
Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a hús valóban friss, és lehetőleg megbízható hentestől szerezzük be. Ne sajnáljuk az időt: hagyjuk minimum 5 napot pácolódni! Ez nem csak azért kell, hogy a hús puhább és finomabb legyen, hanem azért is, mert ennyi idő alatt az olajjal légmentesen lezárt húsban elpusztulnak az esetleges baktériumok!

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg bélszín

A páchoz:
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár
1 evőkanál worchester szósz
1 evőkanál jó minőségű ketchup
1 teáskanál frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
6 szem szegfűbors
annyi étolaj, ami elfedi a húst

Az ízesítéshez:
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kis marék friss petrezselyemzöld
1-1 teáskanál só, bors, pirospaprika
1 evőkanál ketchup
1/2 evőkanál mustár
1/2 ek. worchester szósz

A bélszínt megmossuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Pácot készítünk olajból, borsból, szegfűborsból, durvára vágott fokhagymából és hagymából, mustárból, ketchupból, worchester szószból. Fontos, hogy a páclé a húst teljesen ellepje. Lefedjük és hűtőbe tesszük. Naponta- kétnaponta megforgatjuk a hússzeleteket.

5-7 nap után leöntjük a páclevet, lecsepegtetjük a húst és kétszer-háromszor ledaráljuk.  Ha nincs húsdarálónk, akkor egy éles késsel addig aprítjuk, amíg darált hús állaga nem lesz.

A hagymát, fokhagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk finomra. Adjunk hozzá egy tojássárgáját, de ezt akár el is hagyhatjuk. Sózzuk és borsozzuk, továbbá ízesítsük némi pirospaprikával, ketchuppal, mustárral, worchester szósszal és a finomra vágott hagymákkal és petrezselyemmel. Ha szeretjük a kicsit pikánsabb ízeket, keverhetünk bele darált erős paprikát is. Állandó kóstolgatás mellett keverjük össze a hozzávalókat, így a saját ízlésünk szerint tudjuk ízesíteni. 
Hűtsük be. Tálaláskor kínáljunk mellé pirítóst, vajat és friss zöldségeket (pl. uborka, paradicsom, felkarikázott lila hagyma).



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images