Filemons Cream

Mandulás keksz


A legújabb kedvencem ez a mandulás keksz. A pontos elnevezés csokis mandulás keksz lehetne, de a mandula dominál benne és a csokit akár el is hagyhatjuk.
Az elmúlt hetekben sok kekszet sütöttem. Nagyon megszerettem, és sokkal finomabb és jobb mint a bolti: egyrészt tudom mi kerül bele és végtelen számú variációban lehet elkészíteni. Minden alkalommal valami újat találok ki, éppen aszerint, hogy mit kívánok. 30 perc alatt kész van előkészítéssel, sütéssel együtt.
Elkészíteni is egyszerű: nem használok mérleget, csak egy 2,5 dl-es bögrét, így akár bögrés mandulás keksznek is lehetne még hívni. Nagyon fontos, hogy ne margarint használjunk, hanem áldozzuk rá a pénzt némi jó minőségű teavajra, mert ég és föld a különbség a végső ízt és állagot tekintve.


Hozzávalók:

10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
1/2 bögre barna nádcukor és kristálycukor, fele-fele arányban
1 teáskanál mandula és vanília kivonat
2 kis tojás
1/2 teáskanálnyi sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 bögre liszt
10 dkg szeletelt mandula
5 dkg étcsokoládé

A mandulát egy serpenyőben kicsit megpirítom, hogy szép halvány aranybarna legyen.
A sütőt 180-190 fokosra előmelegítem.
A vajat a cukorral habosra keverem kb. 2 perc alatt. Ezután adom hozzá a tojást, egy csipet sót és a mandula, valamint a vanília kivonatot. Ezekkel is szép habosra keverem pár perc alatt.
A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát beleszitálom a masszába. A szitálástól finomabb lesz a liszt, sokkal homogénebb masszát kapunk. Miután a lisztet is belekevertem, mehet bele a mandula és a darabokra vágott csokoládé. (A mandulából keveset félretettem díszítésnek.)
Kibélelek egy tepsit sütőpapírral és kb. 3/4 - 1 evőkanálnyi kupacokat rakok rá a tésztából. Újjal picit lenyomkodom, hogy 1-2 cm vastagságúak legyenek. Hagyjunk köztük jó 5 cm távolságot, mert picit meg fognak dagadni. Aranybarnára sütöm őket.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images