Filemons Cream

Medvehagymás bagett



Nagyon egyszerű elkészíteni, kezdő kenyérsütőknek is ajánlom! Egyszerű, sima kelt tészta kevés medvehagymával. A medvehagymát más fűszerekkel is helyettesíthetjük, így a variációk száma végtelen.
A kelt tészták készítésének alapkövetelménye, hogy meleg helyen dolgozzunk csak vele. Ellenkező esetben a tészta "megfázik", nem fog megkelni. Szóval előtte jól fűtsünk be télen! :)

Hozzávalók 4 db kisebb bagetthez

30 dkg búza kenyérliszt
30 dkg félfogós búzaliszt (plusz egy kicsi a deszka lisztezéséhez)
kb. 3- 4 dl langyos víz
egy csapott teáskanál só
1 csapott evőkanál cukor
egy evőkanál szárított medvehagyma
1,5 zacskó instant élesztő

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban csomómentesre keverjük és a radiátorra rakjuk, hogy kicsit átmelegedjenek. Fontos, hogy egy alapanyag se legyen hideg, hanem minimum szobahőmérsékletű.

Apránként beleöntjük a vizet és addig dolgozzuk géppel, vagy kézzel a tálban, amíg összeáll a tészta. Ezután deszkára borítjuk és addig gyúrjuk, amíg selymesen sima felületű, ruganyos tésztát kapunk. Ezt min. 5 perces munkával fogjuk elérni.

A deszkát vékonyan megszórjuk liszttel, majd feldaraboljuk és megformázzuk a tésztát. 
A bagetteket egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a tetejüket nem túl mélyen bevagdossuk.

Letakarjuk egy nyirkos konyharuhával és meleg helyen 1 - 1,5 órát hagyjuk kelni. Ezalatt gyönyörű szépen felpuffadnak. Ezután már ne piszkáljuk, mert könnyen összeeshet a tészta, ha elkezdjük nyomkodni.

200 fokra előmelegített sütő aljára egy kevés vizet fröcskölünk, majd aranybarnára sütjük a bagetteket. Sose mérem, hogy mennyi ideig kell sütni, látni fogjuk, ha elkészült.


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images