Filemons Cream

A legbodzásabb bodzaszörp



A bodzából készült szörp az egyik kedvenc üdítőm. Azért tartom különlegesnek a virágokból készült szörpöket, mert általuk válik valóra az az álmom, hogy egy illatot ízként érezhessek. 

Nyáron pár jégkockával és citrommal igazi hűsítő, "tavasz ízű" finomság. Télen is kedvencem a bodzavirág szörp, mert remeg köhögéscsillapító és hatásos a meghűléses betegségek tüneteinek kezelésében. Érdemes minden nap meginni egy pohár szörpöt, mert remek vértisztító és vízhajtó is.

A bodza virágát csak olyan helyen szabad szedni, ahol minimális szennyezés éri. Tilos út mellett, vagy olyan helyen begyűjteni, ahol vegyi permetezőszert használtak! Verőfényes napsütésben, lehetőleg délben gyűjtsétek be, mert ekkor nyílnak ki legjobban a virágok és több virágport, vagyis több illatot lehet a szörpbe zárni.

A virágokat ne mossátok meg, mert azzal sok ízt veszítetek! Csak arra ügyeljetek, hogy ne legyen tetves és bogaras a virág.

Hozzávalók egy kb. 6 literes edényhez:

2 x 30-40 nagy tányér bodzavirág
4 kg cukor
4 kezeletlen héjú BIO citrom ( ha nem kapsz BIO citromot, inkább ne tegyél bele)
40-50 szem citrompótló 



Tedd az első adag bodzát az edénybe és töltsd tele tiszta, hideg vízzel. Fedd le és hagyd állni egy éjszakán át (kb. 12 órát).

Szűrd le, és a kiázott bodza helyére tegyél frisset. Tedd bele a vékonyra karikázott citromot is és áztasd újabb 12 órát. Ettől a dupla áztatástól lesz a Te bodzaszörpöd a legbodzásabb!



Szűrd át a bodzás-citromos levet és tedd fel forrni a cukorral és a citrompótlóval. Lassú tűzön forrald 10-15 percig. Mielőtt üvegekbe töltöd, kóstold meg, hogy az ízlésednek megfelelően édesre vagy savanykásra sikerült.


Még forrón töltsd üvegekbe. Tegyél az üveg szájára befőző fóliát és csavard rá a kupakot. Alaposan bugyoláld be takarókkal, majd 12 óra múlva, ha kihűlt, mehet is a spájzba.

Tanácsok:

Én nem használok tartósítószert, de ha szeretnél, akkor bármilyen befőttekhez való tartósítószert adhatsz hozzá, a csomagolásán leírtaknak megfelelően.

Az üvegeket mindig fertőtlenítsd el! Én 1 órán át enyhén domestos-os vízben hagyom ázni az üvegeket, majd alaposan elöblítem őket. Hogy biztos legyek a dolgomban, még kb. 80 fokos sütőben 20-30 percig ki is "sütöm" őket. 



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images