Filemons Cream

Távolkeleti töltött (gőz)gombóc (dim sum bao)


Igazi távolkeleti street food étel, de party-kajának is kiváló. Nem más, mint kelt tészta töltve és gőzölve. Ha nincs "gőzsütőnk" vagy wokunk és hozzávaló bambusz pároló eszközünk, akkor is el tudjuk készíteni ezt a fogást. 
Tölthetjük zöldségekkel, húsokkal, lehet kínai, thai, vietnámi, japán jellegű, de bármilyen maradék raguval is megtölthetjük.
Én egy thai jellegű darált húsos tölteléket választottam, mert a férjemnek ez a kedvence. :)

Hozzávalók

Kelt tészta

1 dl víz
1 dl tej
1 zacskó szárított élesztő
1 evőkanál cukor
nagy csipet só
40 dkg finomliszt
1 evőkanál szezámolaj (olaj)

A vizet és a tejet melegítsük kézmelegre. Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, élesztőt, sót és cukrot, majd öntsük hozzá a vizes tejet és az olajat. Géppel, vagy kézzel addig gyúrjuk, amíg teljesen sima  lesz a tészta. Meleg helyen (pl. radiátor közelében) letakarva hagyjuk 1 órán át kelni.
Nyújtsuk ki kb.  fél cm vastagra és vágjuk egyenlő méretű, kb. 10 x 10 centis négyzetekre. Hagyjuk további 20-30 percig kelni. Amíg kel, elkészíthetjük a tölteléket.

Töltelék

Nagyjából bármi lehet, akár maradék ragu, pörkölt is. Pl. a húslevesből megmaradt húst is felhasználhatjuk hozzá.

Az én változatom:

40 dkg darált hús (bármilyen hús lehet, sertés, pulyka, marha...)
3 szál újhagyma felkarikázva
2 gerezd fokhagyma reszelve
5 cm-es gyömbér lereszeve
2 evőkanál szójaszósz
1 lime reszelt héja és leve
1 evőkanál olíva olaj
csili ízlés szerint
2 teáskanál halszósz
1 evőkanál barnacukor
friss korianderzöld (ha nincs, akkor őrölt korianderrel helyettesíthető)

Forrósítsuk fel a serpenyőt. Egy löttyintésnyi olíva olajon "futtassuk meg" a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát. Pirítsuk meg a húst. Fontos, hogy a serpenyő nagyon forró legyen, ellenkező esetben a hús nem pirulni, hanem párolódni fog.
Az összes többi hozzávalót keverjük össze. Amikor a hús már aranyszínre pirult, kanalazzuk rá az öntet felét. Pirítsuk addig, amíg az összes öntetet magába szívta a hús. 

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Két tepsire lesz szükségünk. Egy nagyobbra, amibe vizet töltünk és a sütő aljába tesszük. Az ettől képződő gőzben fog a gombócunk "megfőni". A másik tepsit béleljük ki sütőpapírral.

Töltsük meg a gombócokat: egy-egy evőkanál tölteléket tegyünk mindegyik tészta közepébe és csipegesük össze a tetejüket. Tegyük egymástól 5 centi távolságra őket a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Amikor a víz forr a sütőben, gyorsan helyezzük be a gombócokat. (Célszerű előtte vízforralóval felforralni a vizet.) 20-25 percig gőzöljük. 

Tálaláskor adjuk mellé a mártogatós szószt és szórjuk meg a gombócokat friss csilikarikákkal és korianderrel.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images