Filemons Cream

Kókusztejes sütőtök krémleves


Kezdem úgy érezni, hogy mindenből képes vagyok thai variációt készíteni. Bár most kényszerűségből lett a sütőtök krémleves kókusztejes: elfelejtettem tejszínt venni és csak ez volt otthon. De nem bánom, nagyon finom lett. Csípős és fűszeres, édes és savanykás. Csak egyszerűen nem lehet egy-két adagnyit készíteni belőle... minimum 1,5 - 2 liter lesz és eszem 2-3 napig ebédre, vacsorára. :)

Hozzávalók (4-6 főre):

1 nagy fej hagyma (vagy 2 kisebb)
1 nagy sárgarépa
1 közepes burgonya
1 pici sütőtök (kb. 80 dkg)
2 dl kókusztej
só és bors
csilipehely ízlés szerint
egy evőkanál sárga curry paszta
egy lime vagy citrom
(tettem még bele pár lime levelet és 3 nagyobb karika galanga gyökeret is, de ez elhagyható a curry paszta mellett)

A hagymát felkockázom és kevés olajon megpirítom a lime levéllel és a galangával. Hozzáadom a curry pasztát és elkeverem.
Ezután adom hozzá a reszelt répát és burgonyát, valamint az apróbbra vágott hámozott-magozott sütőtököt. Felöntöm annyi vízzel, ami 1,5-szer ellepi. Bőségesen sózom és borsozom (a sütőtök szereti a sót).
Puhára főzöm a tököt és az egészet összeturmixolom, hogy szép sima és krémes legyen. Ez után már nem forralom fel, sőt a tűzről is leveszem. Hozzáöntöm a kókusztejet és egy fél lime levét. Kóstolással ízesítem még utólag ha szükséges: egy kis só, esetleg lime lé, csili...a lényeg hogy finom, ízes, pikáns levest kapjunk. :)



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images