Filemons Cream

Gyömbéres karamellás almás pite



Az almás pite szinte az egyetlen formája az almának amit hajlandó vagyok elfogyasztani. Ez persze nem a klasszikus almás pite. Először a gyömbért, majd az almát forgattam meg karamellában. A gyömbér szerintem szuperül illik az almához, csakúgy mint a fahéj. Összesen, sütéssel együtt max. 40 perc alatt elkészül.
Jó szívvel ajánlom a Cserpes vaját (és minden más termékét is), isteni finom. Szerencsére egyre több helyen lehet beszerezni és a minőség változatlanul magas. Próbáljátok ki, hatalmas a különbség a bolti vajak és e között. Nem csak színben, hanem ízben is.

Hozzávalók:

4 db nagy alma (starking)
1 citrom
1 evőkanálnyi apróra vágott gyömbér
1/2 teáskanál fahéj
2-3 evőkanál barna cukor

15 dkg vaj (Cserpes)
20 dkg finomliszt
10 dkg mandula liszt (ha nincs, akkor finomliszt)
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 teáskanál sütőpor

A tortaformát kibélelem sütőpapírral. A sütőt 175 fokra előmelegítem ( a légkeverésest csak 160 fokra).
A lisztet átszitálom a sütőporral együtt, majd elmorzsolom a puha vajjal. Hozzáadom a cukrot, az egész tojást, egy csipet sót, majd finoman összegyúrom. Ne gyúrjuk túl, nem tesz jót neki. Inkább csak tapogassuk össze.
A cukrot egy vastagabb falú teflon bevonatú serpenyőbe szórom és addig melegítem, amíg világos karamell nem lesz. Óvatosan hozzáadom a gyömbért, majd a meghámozott és apróra vágott almákat. Egy csipet sót és fahéjat szórok rá. Gyakran kevergetve, közepes lángon 5 percig főzöm, végezetül egy fél citrom levét hozzáöntöm.
A tészta 2/3-át kinyújtom, a formát kibélelem vele, a lelógó részeket levágom. Villával kicsit megszurkálom az alját és 5 percig elősütöm. Addig a maradék tésztát is kinyújtom. Az elősütött lapot megszórom kevés zsemlemorzsával, ráöntöm a karamellás almát, majd befedem a kisebbik tésztalappal. Végül megkenem tojássárgájával, hogy szép fényes legyen. Kb. 15-20 percig sütöm, amíg szép aranybarna lesz a tészta.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images