Filemons Cream

Áfonyás zabkeksz



Télen nincs olyan sokféle gyümölcs, amit szeretek. (Alig várom a tavaszt és az eper szezont!) Ilyenkor aszalt gyümölcsökkel, magokkal, csokival dobom fel a kekszeket. A vörösáfonya még gyógyhatással is bír, aminek főleg a hölgyek élvezhetik előnyét.
A kekszek sütéséhez nem szoktam mérleget használni,csak egy jól bevált 2 dl-es bögrét. Nem igazán a súly, hanem inkább az arányok számítanak. Így egyszerűbb is...


Hozzávalók:

1 bögre liszt
egy csipet só
1/2 teáskanál sütőpor 
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk őrölt fahéj
1 nagy vagy 2 kis tojás
3/4 bögre barna nádcukor
10 dkg vaj
1,5 bögre nagyszemű zabpehely
1 bögre aszalt vörösáfonya


A lisztet, a sütőport, szódabikarbonát, fahéjt átszitálom, hogy csomómentes legyen.
A puha vajat a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverem, majd a tojással még ugyan ennyit ideig habosítom. Hozzáadom a lisztkeveréket, majd a zabpelyhet és az áfonyát. Ezekkel alaposan elkeverem. 
Pár órára (min.2 órára) lefedve a hűtőbe teszem.
A sütőt 180 fokra melegítem elő. A tepsit sütőpapírral kibélelem. A tésztát legkönnyebben egy fagyi adagoló kanállal tudom egyforma méretűre készíteni. A kis kupacok között bőségesen hagyok helyet, majd mindegyiket egy lapos aljú pohárral 1cm magasra lapítom szét. Aranybarnára sütöm a kekszeket. Rácson szárítom, így lesz igazán finom omlós, ropogós.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images