Filemons Cream

Körtés-gyömbéres zabkeksz



Néha, bár mostanában egyre gyakrabban, ahogyan kezdek belejönni, elkap a keksz-sütési kényszer. Ilyenkor a szokásos zabkeksz jó is lenne, de inkább fel kéne dobni valamivel... a körte adott volt már, mert az volt otthon éppen, mikor megakadt a szemem egy darabka friss gyömbéren a konyhában. Először kicsit meglepőnek tűnt az ötlet, hogy a körtét gyömbérrel párosítsam, de nem bántam meg! Nagyon jók együtt.

Szeretek a zabkekszekhez finomítatlan nádcukrot használni, mert ad a sütinek egy finom kis melaszos-karamellás mellékízt. Nem kell belőle túl sok, mert elég erőteljes az íze. Általában fele-fele arányban használom kristálycukorral.

Hozzávalók:
(a bögre 2,5 dl-es )

1 és 1/2 bögre nagyszemű zabpehyel
1/2 bögre liszt
1/2 teáskanál sütőpor
nagy csipet só
1/2 tk fahéj
10 dkg puha, szoba hőmérsékletű vaj
1/2 bögre cukor (fele finomított kristálycukor, fele nádcukor)
1 nagy XL-es tojás, vagy 2 kicsi S-es
1 db nagy vilmos körte
fél pingpong labdányi gyömbér

A sütőt 110 fokra előmelegítem.
A körtét és a gyömbért meghámozom, majd a gyümölcsöt picit nagyobb, a gyömbért viszont nagyon apró kockákra vágom. Megszórom a fahéjjal és egy evőkanál cukorral, majd alaposan összeforgatom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben elegyengetem. Kb. 3/4, 1 órán át "aszalom" a sütőben úgy hogy a sütő ajtót résnyire nyitva hagyom.

A sütőt 180 fokra állítom.
A vajat a cukorral habosra keverem egy elektromos habverő segítségével (kb. 3-4 perc), majd hozzáadom a tojásokat is és további 2-3 percig keverem.
A száraz hozzávalókat alaposan elkeverem és összeforgatom a vajas masszával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe halmozom a keksz-kupacokat és egy kicsit kilapítom őket (kb. 1-2 cm vastagságúra). Egy evőkanál, de leginkább egy fagyi-adagoló kanállal lehet szép, egyforma nagyságú sütiket kialakítani. Hagyjunk a kupackák között 5-5 centi távolságot, mert ahogy a vaj megolvad, picit szét fog folyni.
15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images