Filemons Cream

Roston sült tarja édes-savanyú paprikával


Gordon Ramsay csodálatos receptjét próbáltam ki tegnap este, ami egyszerű, gyors és nagyon ínycsiklandozó. Az egyik új sorozatában, az Ultimate Cookery Course-ban olyan profi trükköket és recepteket árul el, amiknek segítségével a laikusok is könnyedén és magabiztosan boldogulnak.

Gordon célja ennél a receptnél (is) az volt, hogy egyszerű hozzávalókból, egyszerűen és gyorsan, még az abszolút kezdők is el tudjanak készíteni egy finom vacsorát. És igen, jelentem: működik! 15 perc alatt 2 főre előkészítéssel, mosogatással együtt elkészül.

Hozzávalók 2 főre:

2 db, egyenként kb. 20 dkg-os csont nélküli tarja szelet (vagy 4 x 10 dkg)
só, frissen őrölt bors
olíva olaj
egy evőkanálnyi apró kockára vágott szalonna (Gordon nem tesz bele, de így sokkal szaftosabb maradt a hús)

1 nagy fej vöröshagyma
1-1 piros és sárga kaliforniai (pritamin) paprika
só, bors
1 evőkanál barnacukor
3 evőkanál balzsamecet
1 kis marék friss bazsalikom apróra vágva

A hagymát és a paprikát csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőt felforrósítok, egy evőkanálnyi olíva olajat löttyintek bele. Rádobom a hagymát és paprikát. Sózom, borsozom és rászórom a cukrot is. Viszonylag magas hőmérsékleten 5 percig folyamatos kevergetés mellett pirítom. (Fontos, hogy folyamatosan halljuk a "sercegő" hangot, mert akkor pirul.) A cukortól karamellizálódni fognak a zöldségek és szép aranybarna színt és fényes bevonatot fognak kapni. Hozzáöntöm a balzsamecetet, ami megadja a pikánsságát a dolognak.  Még további 2-3 percig pirítom, majd egy tálba öntöm és félreteszem.

A serpenyőt tisztára törlöm és újra felforrósítom. Az olíva olajon kiolvasztom a szalonna zsírját. Kiemelem a szalonna darabkákat. Ezek ne maradjanak benne tovább, mert megégnek. A hús széleit 2-3 centinként bevagdosom, hogy ne kunkorodjon fel sütés közben. Sózom és borsozom a szeleteket, majd 3-3 percig sütöm mindkét oldalát. Nem forgatgatom: egyik oldal, másik oldal, ennyi. Süssük szép pirosra a szeleteket, de ne tovább mint 3 perc, mert kiszárad a hús! ( Kisebb szeletek esetén elég 2-2 perc sütés is.)

Tálra szedem a húst, majd a visszamaradt zsíron és szafton fél perc alatt még átpirítom az édes-savanyú paprikát, majd a hús tetejére tornyozom.


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images