Filemons Cream

Pirított rizs thai fűszerekkel, kókusztejjel és bazsalikommal



Még mindig tart nálam a thai étel őrület. Ezúttal a rizs került terítékre. Mi tagadás, ez egy vega fogás, "de hát nem lehet mindig húst enni" (mondta mindig Nagypapám miközben elénk rakta a zöldborsós zúzalevest).

A citromfüvet és a galangát mindig nagy tételben szerzem be, ha elzarándokolok valamelyik fűszereshez (Culinaris, Ázsia Bt.). Ezek a fűszerek jól tűrik a fagyasztást, így konyhakészen, kis adagokban lefagyasztom őket, így szerencsére majdnem mindig van otthon ezekből a különlegességekből. A kókusztej pedig bármelyik nagyobb bolt kínálatában megtalálható.

Hozzávalók 2 főre:

1 szál thai citromfű
5-6 vékony karika friss galanga gyökér
3-4 piros thai chilipaprika
1 bögre rizs (2dl-es bögre és hosszú szemű rizs)
3 dl kókusztej
1 evőkanál halszósz (nam pla)
egy marék friss bazsalikom
1 lime

Egy vastag falú wokot felforrósítok és kevés olajon megpirítom a felkarikázott citromfüvet, galangát és chilit. Vigyázat, füstölni fog, nyitott ablak erősen ajánlott! Amúgy ha nem bírjuk a csípőset, magozzuk ki a paprikát...
Rászórom a rizst és nagy lángon fehérre pirítom, miközben folyamatosan kevergetem. Felöntöm egy bögre vízzel és a kókusztejjel, valamint hozzáadom a halszószt is. Felforralom, lefedem és minimum lángon 8 percig párolom. Ezután lekapcsolom a tűzhelyet és további 10-15 percig hagyom párolódni mielőtt leveszem a fedőt.
A bazsalikomot vékonyra aprítom és hozzászórom a rizshez és ízlés szerint meglocsolom kevés lime lével. Visszakapcsolom a tűzhelyet és magas lángon még pár percig pirítom.
Tálaláskor megszórhatjuk még bazsalikommal és chilivel, valamint kínáljunk mellé egy cikk lime-ot is.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images