Filemons Cream

Zabkeksz - csokis-meggyes varáció


Mostanában a kedvenc reggelim a zabkeksz. Olcsó, gyors, igen változatosan lehet elkészíteni és nagyon finom (talán még egészséges is, bár nem szeretem ezt a szót használni). Most épp csokival és meggyel bolondítottam meg, de sütöttem már barackkal, szederrel és ribizlivel is. Arra figyeljünk, hogy ha sok gyümölcsöt teszünk bele, akkor kicsit nedvesebb lesz a tészta, mert sütéskor kifolyik a gyümölcs leve. Ezért akkor tegyünk bele kicsit több lisztet és zabpelyhet.

A textúráját tudjuk szabályozni a sütési idő növelésével, vagy csökkentésével. Igazából nem is szoktam mérni az időt, hanem inkább ránézek 15 perc után pár percenként. Ha puhább kekszet szeretnék vegyük ki hamarabb, ha ropogósat, akkor hagyjuk pár perccel tovább sülni.

Zabkeksz alap recept:

20 dkg szoba hőmérsékletű teavaj
18 dkg liszt
egy nagy csipet só
1/2 teáskanál fahéj
1/2 tk. sütőpor
22 dkg barna cukor vagy nádcukor
2 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat
10-15 dkg zabpehely
20-30 dkg gyümölcs

2 csapott evőkanál "cicás" kakaópor
10 dkg étcsoki apróra vágva

A sütőt 180 fokra állítom és bekapcsolom. Egy nagy tepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral.

A lisztet összekeverem a kakaóval, fahéjjal, sóval és sütőporral.

A puha vajat a cukorral habosra keverem (kb 3-5 perc keverés magas fokozaton gépi habverővel). Hozzáadom a tojást és a vaníliát, majd további 1-2 percig keverem.

Ekkor beleteszem a lisztkeveréket és a zabpelyhet, majd addig keverem,amíg homogén masszát nem kapok. Ezután adom csak hozzá a meggyet és a csokit, és velük is alaposan elkeverem, de ekkor már csak egy kanalat használok, hogy ne törjem össze a gyümölcsöt.

Egy nagy evőkanál segítségével kupacokat rakok a tésztából a sütőpapírra. Figyeljünk, hogy bőven hagyjunk helyet a sütik között, mert szépen meg fognak "hízni" sütés közben. Nekem általában 3 tepsinyi adag jön ki ebből a mennyiségből (kb. 25 db keksz).

Sütés után hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük egy rácsra őket addig, amíg ki nem hűlnek. Zárt dobozban napokig eláll!

You Might Also Like

1 vélemény

Flickr Images