Filemons Cream

Grillezett tarja chimichurri szósszal és zöldfűszeres grill zöldséggel





A tarja grillezése nagyjából egyet jelent a  magyar embernek a hagymás - mustáros - borsos páccal. Igen, az klasszikus. Nálam viszont innentől ez a recept a klasszikus. 

Az eredetileg argentin chimichurri szószhoz egy ízben hozzá passzoló pácot készítettem a tarjához. Szeretem, amikor kevés, de annál frissebb és erősebb aromájú alapanyagok keverednek egy receptben. Egyszerű és ütős.

A chimichurri alapja a hagyma, fokhagyma, petrezselyem, oregano és chili. Mindegyik frissen, természetesen. Az ecet egyrészt jól egyensúlyozza a tarja zsírosságát, másrészt remekül összehozza az ízeket. Még pikánsabbá tehetjük egy kis korianderrel és köménnyel.

Hozzávalók 4 személyre:

4 szép nagy szelet tarja
1 citrom leve
1-2 dl olíva olaj
3 gerezd fokhagyma
egy hatalmas csipet apróra vágott friss oregánó 

A tarját finoman, nem túl vékonyra klopfolom és a széleit pár centinkét pár miliméternyire bevagdosom, így megakadályozva, hogy sütés közben a hús felpúposodjon. A fokhagymát összezúzom és az oregánóval együtt bedörzsölöm vele a szeleteket. A citrom levéből és az olíva olajból pácot készítek és minimum 1-2 órán át hagyom állni benne a húst.

A chimichurrihoz:

1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis marék friss oregánó
2 nagy marék friss petrezselyem 
1 nagy csipet friss koriander
ízlés szerint zöld chilipaprika
só, bors
2 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olíva olaj
4-6 evőkanál víz

A hagymát, a fokhagymát és a zöldfűszereket nagyon finomra aprítom, majd az összes hozzávalót összekeverem. Felhasználásik lefedve hűtőben tárolom.

A grill zöldséghez:

1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma reszelve
1 nagyobb cukkini
1 nagyobb padlizsán
1 piros kaliforniai paprika
 6 fej nagy csiperke gomba

A zöldségeket egyforma méretűre kockázom. Sózom, borsozom és 3-4 evőkanálnyit merek rá a chimichurriból. Grillserpenyőbe nagy láng felett 10 perc alatt készre sütöm. Akkor a legjobb, ha a zöldségek közepe még ropog!


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images