Filemons Cream

Citromos- kókusztejes csirkeleves, sárga curry pasztával



Tovább kalandozok a thai konyhában, ezúttal ismét egy levest kíséreltem meg elkészíteni. Immáron ez a negyedik a sorban, a thai kukoricaleves, a csípős-piros és a citromos-kókusztejes csirkeleves után.
Az elkészítés sokban hasonlít a citromos-kókusztejes változathoz, csak itt a fő fűszer a sárga curry paszta. Ennek használatával akár el is hagyhatjuk a galangát és a citromfüvet, bár az eredmény nem lesz annyira intenzív ebben az esetben.

Hozzávalók 6 főre:

60 dkg csirkemell
1 evőkanál sárga curry paszta
1 nagy szál sárgarépa
1 fej hagyma
8 db közepes csiperke gomba
1 lime, vagy ha van kaffír lime
1 db 5 cm hosszú galanga gyökér
2-3 cm hosszú friss gyömbér
1 szál thai citromfű
4 dl kókusztej
1,5 l húsleves (lehet kockából is)

A galanga gyökeret és a gyömbért hajszál vékonyra felkarikázom. A citromfüvet megütögetem a kés nyelével (így szabadulnak fel benne igazán az íz és illatanyagok), majd felkarikázom. Egy lábasban 1-2 evőkanál olajat forrósítok és beledobom a galangát, a gyömbért és a citromfüvet. Kicsit megpirítom. Vigyázat, füstölni fog!
A csirkemellet, a hagymát, a répát és a gombát szintén nagyon vékonyra vágom fel és a fűszerekhez dobom. Pár perc alatt, miközben folyamatosan kevergetem, "fehérre" pirítom a húst. Felöntöm a húslevessel, belefacsarom a lime levét és kb. 20 percig főzöm. Ekkor hozzákeverem a kókusztejet. Felforralom és megkóstolom. Akkor jó, ha egyszerre édes a kókusztejtől, savanykás a lime létől és pikáns a fűszerektől. Szükség esetén sózzuk és adjunk még hozzá lime levet, vagy kevés nádcukrot. Só helyett én 1-2 teáskanálnyi halszószt használtam. Ízlés szerint apróra vágott friss, piros chilit is adok hozzá.
Tálaláskor adok mellé egy szeletke lime-ot és némi friss chilit.
A galangát, citromfüvet és a lime leveleket ne fogyasszuk el...válogassuk ki inkább.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images