Filemons Cream

Thai édes-savanyú kacsamell friss fűszerekkel



Hosszú percek óta azon gondolkodom, mivel is jellemezhetném ezt az ételt, mit is írhatnék róla, de csak annyi jut eszembe, hogy TÖKÉLETES! A kedvencek kedvence, melyen hetekig el tudnék élni. Fűszeres, ropogós, szaftos...ahh! Elsősorban azoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza a véres steaktől, mert ez a fogás akkor a legfinomabb, ha a kacsamell medium-ra van sütve. Nem, nem lesz jó átsütve, sajnálom. 
Ismét ajánlom a beszerzéshez a Culinarist!

Hozzávalók és recept 3- 4 főre:

1,2 kg kacsamell (ez egy nagyobb darab)
2 nagy paradicsom
1/2 póréhagyma

Az édes-savanyú máz hozzávalói:

4 gerezd fokhagyma
egy ping-pong labdányi friss gyömbér
fele ennyi ennyi galanga gyökér
1 púpozott teáskanál vörös curry paszta
1 szál thai citromfű
1 ek méz
3 ek teriyaki szósz
1 kaffir lime (1 citrommal helyettesíthetjük) reszelt héja
2 ek kaffir lime lé
3 ek jó minőségű (!) ketchup

A fokhagymát, a galangát, a citromfüvet és a gyömbért zsülienre (hajszál vékony hasábokra) vágom, majd összekevertem a többi hozzávalóval. Akkor jó, ha sűrű és fényes, mert ekkor tapad meg a bőrön és sül piros ropogósra. Fontos, hogy tényleg jó minőségű ketchupot használjunk (az én kedvencem a Heinz üvegese).
A kacsamellet megmosom, kihúzogatom az esetlegesen a bőrében maradt tollakat. Egy éjszakát hagyom pácolódni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Egy serpenyőt felhevítek. Kevés olajat locsolok bele. A kacsamelleket bőrös részével lefelé kezdem sütni. 6-6 percig sütöm mindkét oldalát, de közben nem forgatgatom,  értsd: 6 perc egyik, majd 6 perc másik oldal. Ezután egy tűzálló tálba teszem, lefedem és mehet 20-25 percre a sütőbe.  Így pont mediumra fog sülni, ahogy szerintem a legfinomabb.
Eközben a páclevet a serpenyőben felforralom, hozzáadok 2 db, vékony szeletekre vágott paradicsomot és  fél, szintén vékonyra karikázott póréhagymát. Kevés vizet öntök rá és pár perc alatt, folyamatos keverés mellett besűrítem. Ezzel kész is az édes-savanyú mártás.
Miután lejárt a sütési idő, lekapcsolom a sütőt, fél percre kinyitom az ajtaját, majd visszacsukom és hagyom bent pihenni a kacsát még 10 percig. Ettől még puhább és szaftosabb lesz. Ezután vékonyra szeletelem.


Tálaláskor felsorakoztatom a kacsa szeleteket, megöntözöm a mártással és friss korianderrel megszórt rizzsel körítem.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images