Filemons Cream

Ropogós fűszeres sertéssült


Ki ne szeretné a ropogós malacsültet? Főleg, ha az nem száraz, hanem finom fűszeres és szaftos? Igazi hétvégi ebéd fogás! 
Szeretem azokat a fogásokat, amiket nem kell sokáig előkészíteni és pepecselni vele, és az egyben sült húsok pont ilyenek. Sokan a karajt sütik, de már lassan talán tudjátok, hogy nem nagyon szeretem a száraz húsokat, így most is inkább lapockát választottam. Ráadásul ennek olyan a bőre ami szép piros-ropogósra sül. A hentesnek szépen magyarázzuk el - akár kézzel-lábbal, mint én tettem -, hogy mit szeretnénk készíteni, tudni fogják milyen húst adjanak. Szent meggyőződésem, hogy a hentesek baromi jó fej és jó kedélyű emberek, mindig segítőkészek (és Filemonnak is csurran-cseppen pár deka ingyen nyesedék, ha szépen kérem őket).
A receptötletet Gordon Ramsay egyik könyvéből merítettem, de kicsit átdolgoztam a saját ízlésemre.

Hozzávalók 4 főre:

1- 1,5 kg lapocka

4 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
friss zöld fűszerekből 1-1 maréknyi:
rozmaring
petrezselyem
zsályalevél
nagy szemű só és frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 250 fokra.
Vegyük a lapockát, mossuk meg, törölgessük szárazra. A fűszereket vágjuk apróra és keverjük össze a citrom héjával. A lapockát fektessük úgy, hogy a bőre legyen felül, és X alakban vágjunk bele mélyedéseket, kb 1-2 cm-re egymástól. Ezután fordítsuk a bőrére, hogy a húsos rész legyen felül. A már létező bemélyedések mentén vágjuk be a bőr alatti zsírrétegig, úgy, hogy ki tudjuk teríteni. Ha megkérjük a hentest, biztos ezt is megcsinálja nekünk.
Az apróra vágott fűszereket dörgöljük bele a húsba, sózzuk és borsozzuk. Tekerjük fel jó szorosan és egy konyhai zsinórral kötözzük össze.
Helyezzük egy kiolajozott tepsire a húst, majd locsoljuk meg olíva olajjal, dörzsöljük bele és sózzuk meg bőségesen.
Mehet a sütőbe 15-20 percre, ennyi idő kell, hogy ropogósra süljön a bőr. Ekkor vegyük le a hőfokot 180 fokra és süssük 1 óra 20 percet. (általában fél kilónként 25-30 perc sütési időt kell számolni) Még 10 percre hagyjuk a már kikapcsolt sütőben.
Mi a barátaimmal salátával ettük, mondván valami könnyű ételre vágyunk. Na persze.
Amúgy a legjobb köret mellé a rozmaringos sült burgonya: fejenként 2 szem burgonyát felkarikázunk, egy tűzálló tálba szórjuk, meglocsoljuk kevés olíva olajjal, egy csipet sóval és némi friss rozmaringgal és fokhagymával, majd ropogósra sütjük 200 fokos sütőben.
Gordon karamellizált almát ajánl mellé: 4 főre 4 almát felkockáz, kristálycukorba forgatja, majd olvasztott vajon megsüti egy serpenyőben, végül újhagymát és petrezselymet kever bele.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images