Filemons Cream

"Azték" ropogós csirkeszárny és avókádó salátaTipikusan az "ebédelni kéne, na nézzük mi van itthon!" esete. Kutatóakcióm végeredménye pár kallódó pipi szárny a fagyasztóból, és egy avokádó a hűtőből. Pont jó lesz... főleg, hogy ma elég morcos vagyok és ilyenkor se kedvem, se türelmem a konyhában matatni. Viszont imádom, hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyagot is fantasztikusan fel lehet dobni némi fűszerrel és kreativitással.

Nemrég az azték konyháról olvastam, azon belül is a fűszereikről. Alap fűszer a csilipaprika, bármilyen formában: nyersen, szárítva, füstölve...és persze a fajták sokszínűsége is lenyűgöző! Aztán ott van a mexikói koriander, ánizs és oregánó, valamint az én személyes kedvencem a szegfűbors. Ebben kis gömb alakú "borsocskában" egyszerre érezhetjük a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg aromáját. No meg persze megannyi olyan fűszert használtak, amikről sose hallottam és Európában szinte beszerezhetetlenek: mesquite, achiote, hoja santa, popcorn virág, avokádó levél...

Az avokádó saláta is régi kedvencem, és szintén pofon egyszerű. Krémessége és pikáns savanyúsága jól ellensúlyozza a csirkeszárny meleg fűszerességét és ropogósságát.

A csirkeszárny:

4-5 csirkeszárny 
só, bors
2 szem szegfűbors
1/2 kávéskanál őrölt füstölt chili

1 kk koriandermag
1/2 kk ánizs
1 kk oregánó
1 gerezd fokhagyma
1/2 lime leve
1 ek olaj

A szárnyakat 3 felé vágtam a porcoknál. Csak a kettő nagyobbik darabot sütöm meg, utolsó, legkisebb harmadát általában a macska kapja meg. :) 
Sóztam, borsoztam. A fűszereket és a fokhagymát mozsárban összetörtem, majd a szárnyakba dörzsöltem. Végül összeforgattam a lime lével és az olajjal. 200 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt ropogósra sütöttem. ( Az első 20 percben lefedtem, majd az utolsó 10 percre eltávolítottam a fedőt.)

Az avokádó saláta:

1 nagy vagy 2 kisebb, érett (puha) avokádó
1 ek lime lé és ugyan ennyi olíva olaj
fél hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 kávéskanál őrölt csilipaprika
só, és pár szem koriandermag

Az avokádót félbevágtam, kiszedtem a magját, kikanalaztam a héjból a húst és felkockáztam. Hozzáadtam a többi alapanyagot, sóztam és alaposan összekevertem. Azonnal tálaltam, mert az avokádó hamar megbarnul.You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images