Filemons Cream

Újévre: mézes-mázas csülök, fűszeres párolt káposzta és tört burgonya




Bevallom, hogy ez a finom csülök egy "elő-karácsonyi" ételként került az asztalra. A történetéről annyit, hogy reggeli mellé épp Gordon Ramsay-t néztünk, aki karácsonyi sonkát sütött. Reggeli után pedig célba vettük a boltot, ahol egy gyönyörű szép darab csülök kacsintott rám, jelezve, hogy bizony nem a "nemes" sonka érdemli meg Gordon mézes-mázát. Persze egyből jött a "termékkapcsolás" a velem lévő társaságtól, (Aki történetesen a világ legnagyobb savanyú étel mániákusa :) ), hogy mellé bizony párolt káposzta kell. Így kapott a káposzta is egy picike fűszeres csavart, hogy passzoljon a sülthöz.

Ne feledkezzünk el azonban, hogy újabb ünnep közeleg, mert ugyebár Szilveszterre és Újévre malac dukál és kész! A sertés legjobb része pedig vitathatatlanul a CSÜLÖK! Jól elkészítve belül omlós, szaftos és kívül pedig ropogós és fűszeres a bőre. Egészség és diétamániásoknak nem ajánlott, mert ugyebár nem kevés zsír van rajta rajta, de az is milyen isteni tud lenni mikor kisül és az ember kitunkolja egy jó friss kenyérrel!

Az első és legfontosabb a jó minőségű csülök beszerzése. Vagyis a házi, aminek nincs agyon pecsételve a bőre. Na persze ilyet csak akkor tudunk beszerezni kb. ha magunk vágjuk...szóval próbáljunk kevésbé festékeset választani. A csülköt előbb félkészre előfőzöm és csak azután sütöm meg. Kissé időigényes, mert kb. 3 órát vesz igénybe a főzés-sütés, de így lesz puha és szaftos.

A receptben 4 főre kalkulálok.

A csülök főzése és sütése:

1 db, kb 1,5 - 1,8 kb-os csontos csülök (nem füstölt)

A főzőléhez:

1 ek. egész bors
5-6 db babérlevél
1 ek egész koriandermag
1 rúd fahéj
3 alma
2 hagyma
1-1 répa és gyökér
5 ger. fokhagyma

A csülökről levágom a festékes pecsétet, majd egy nagy fazékba helyezem, és felengedem annyi vízzel, ami pont elfedi. Beleszórom a fűszereket, valamint  a félbevágott almát, hagymát, répákat és fokhagyma gerezdeket. Lassú tűzön, lefedve, 1- 1,5 órán át főzöm. A főzőlében állva hagyom kihűlni. A léből 4 merőkanálnyit félreteszek. A csülköt csontostul egy tepsibe helyezem.

A máz:

2 nagy evőkanál méz
só, bors
1/2 teáskanálnyi őrölt koriander
2 ek almaborbor ecet
5 ek édes cherry

A félretett főzőléből 3 merőkanálnyit és a máz hozzávalóit egy edényben összekeverem és addig forralom gyakran kevergetve, amíg a harmadára be nem sűrűsödik. Ezután megkenem a csülköt vele és a 160 fokos sütőbe dugom. 10 percenként meglocsolom a mázzal és a kifolyt szafttal. Minimum 1 óra 30 percen át sütöm, de maximum addig amíg ropogós aranybarna nem lesz a bőre!

A fűszeres párolt káposzta:

1 kg lilakáposzta
3 fej hagyma 
1 reszelt alma
3 ek cukor
só, bors, őrölt köménymag és koriander
1 merőkanál főzőlé
4-5 ek almabor ecet

A káposztát, a hagymát és az almát legyalulom ( vékony szeletekre vágom). Edényben egy evőkanálnyi olajon aranyszínűre karamellizálom a cukrot, majd rádobom a hagymát, amit megpirítok. Mehet bele a káposzta és az alma is. Sózom, borsozom és fűszerezem egy csipet köménymaggal és korianderrel. Felöntöm a főzőlével. 10-15 perc alatt elpárolom alóla a levet. Ízesítem ecettel. Mindenki másképp szereti, ezért kóstoljunk és kóstoljunk és addig sózzuk, cukrozzuk és ecetezzük, amíg meg nem felel az ízlésünknek.

A burgonya:

Pofon egyszerű: 5-6 szem burgonyát megpucolunk, felkockázunk, puhára fűzünk, leszűrünk, majd egy evőkanál vagy és pár csipet só hozzáadásával összetörünk, vagy pürésítünk.





You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images