Filemons Cream

Juhtúrós galuska, fűszeres sütőtök mártással


Édesapámmal készítettük ezt a fogást, ám mikor evésre került a sor, közölte, hogy ő aztán nem fog enni a sütőtökből, mert.... mert püré és sütőtök és pfújj. Persze minden férfi ismerősöm úgy idegenkedik tőle, mint macska a víztől, de ha sikerül rávennem őket, hogy megegyék,  akkor tuti,  hogy repetát is kérnek.
Nem a klasszikus juhtúrós galuskáról van szó, hanem egy kis csavart tettem bele és a juhtúrót a tésztába kevertem. Tökéletesen passzol hozzá az isteni fűszeres sütőtök krém. Húspártiak, ne féljetek, szalonna is van benne! (Vegák hagyják ki belőle!)

Hozzávalók a galuskához:

40 dkg liszt
1 nagy, vagy 2 kis tojás
10 dkg füstölt császárszalonna
20 dkg juhtúró

víz

Hozzávaló a sütőtök krémhez:

40 dkg sütőtök
1 nagy fej hagyma
2 ger. fokhagyma
1 dl főzőtejszín
só, bors, szerecsendió és kakukkfű virág

Sós vizet forralunk egy fazékban. A császárszalonnát nagyon apró kockára vágjuk és megpirítjuk, a kiolvadt zsírt félretesszük.
A tojásokat egy nagy keverőtálba felütjük, hozzáadok egy kevés vizet, a pirított szalonnát, a juhtúrót, majd az átszitált lisztet. Fakanállal keverem össze, amíg egyneművé nem válik. A gyöngyöző vízbe szaggatom a tésztát. Elvileg akkor jó, ha a galuskák a víz tetején úsznak, de a biztonság kedvéért kóstoljuk meg. Szűrjük le, majd a szalonna kiolvasztott zsírján pirítsuk át kicsit.
A sütőtököt és a hagymát felkockázom. Egy lábasba teszem és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Sózom, és a fokhagymát is hozzádobom. Készre főzöm, leszűröm, majd visszateszem az edénybe. A tejszínnel együtt pürésítem - egy kis kocka vajtól krémesebb lesz. Egy csipet sóval és borssal ízesítem, és egy nagy-nagy csipet szerecsendióval és kakukkfűvel (a virággal, ha van) fűszerezem. Pár perc alatt átforralom.
Tálaláskor a juhtúrós galuskára öntöm a mártás, megszórom a kakukkfűvel. Nyugodtan adhatunk még hozzá kockára vágott pirított sonkát, füstölt csülköt is.


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images