Filemons Cream

Friss tészta, otthon




Régóta tervezem, hogy rászánom magam az otthoni tésztagyúrásra. Ma végre sikerült erőt vennem magamon és nekiláttam. Nincs se tésztanyújtó gépem, se semmilyen modern eszközöm, mégis könnyedén boldogultam.
A házi tésztából isteni lasagne, canelloni, ravioli, tortellini, farfelle, tagliatelle, pappardelle, linguine, stb. készíthető.
A boltban kapható tészták esetében mindig láthatjuk a csomagoláson, hogy hány tojásból készül: 2, 4, 6, 8....ez tulajdonképen azt jelenti, hogy 1 kg liszthez hány tojást használtak. Minél több a tojás, annál táplálóbb. Sőt! Ha több tojással készítjük a tésztát, akkor kisebb az esélye, hogy elázik főzés közben, mert magasabb a fehérjetartalma.

Hozzávalók kb. 0,5 kg tésztához:

0,5 kg liszt
3 nagy ( L vagy XL-es méretű), vagy 4 kisebb (S-M) tojás

víz

Az tészta készítése roppant egyszerű. Első olvasásra bonyolultnak tűnhet, de igyekeztem minden apró trükköt és részletet leírni.
A lisztet átszitálom és a nyújtótábla közepére halmozom. A közepébe egy mélyedést készítek, amibe beleütöm a tojásokat és egy nagy csipet sót. Kevéske vizet is adok hozzá. Ezután belülről kifelé haladva folyamatosan összedolgozom a tojást a liszttel, közben, ha még szükség van rá adok hozzá vizet. A tésztának középkeménységűnek kell lenni, tehát akkor jó, ha sem nem túl puha és nyúlós, sem nem túl kemény. A masszánkat ekkor gyúrással dolgozzuk csomómentesre, simára. Ez a következőképp történik: jobb kézzel gyurmázzuk, bal kézzel folyamatosan forgatjuk. Mikor már látszik rajta, hogy egyenletes és sima, cipót formázunk belőle, megkenjük kevés zsírral vagy vajjal (hogy ne száradjon ki), majd konyharuhával letakarva kb.15 percig pihentetjük. Ez azért szükséges, mert a frissen gyúrt tészta még kemény, a liszt sikértartalma miatt a nyújtáskor folyamatosan összehúzódna, nem tudnánk szépen elvékonyítani.
A pihenés után nincs más dolgunk, mint kinyújtani a tésztát: sodrófa segítségével egyenletesen vékonyítjuk a tésztát, miközben folyamatosan forgatjuk. Időnként meghintjük kevés (tényleg csak kevés) liszttel, hogy ne ragadjon a tészta a nyújtófához és a deszkához. Mikor már kellően vékonyra nyújtottam, leseprem a lisztet róla, hagyom picit szikkadni, majd a kívánt formájúra, méretűre darabolom egy nagyon éles késsel.

Színes tészták:
(0,5 kg-os liszt mennyiséghez)

Piros: 2 púpozott evőkanál paradicsom püré vagy/és pirospaprika/chilipor
Zöld: 3-4 púpozott ek. spenót püré
Lilás-rózsaszínes: 2-3 ek. cékla püré
Narancssárga: 3-4 ek. sütőtök püré
Fekete: 1-2 ek. tintahal tinta (konzerv)


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images