Filemons Cream

Tojáslikőrről és egy családi ereklyéről




Múlt héten kutattam otthon a szakácskönyvek között és rábukkantam a családi receptgyűjteményre, amit Dédnagymama, s később Nagyi vezetett. Lelkesen merültem el a sárga lapokból álló könyvecskében, melynek "régi könyv illata" hamar delíriumba ejtett. Látszik, hogy még töltőtollal írták, fekete tintával, és olyan régi, gyönyörűen formált kackiás betűkkel. Többnyire sütemények és befőttek kaptak benne helyet, de akad bonbon, itóka és fűszerkeverék is.
Érdekesnek találom, hogyan is főztek, sütöttek a régiek...emlékszem kisgyerek koromból, hogy Dédinél a konyhában egy nagy fehér-fekete fatüzelésű sparhelt állt. Adventi időszakban járunk, asztalon már a koszorú is, amire pillantva a gondolataim a gyerekkori karácsonyokra terelődtek, a tojáslikőrre, az aranyló beiglire, porcukros hókiflikre, amivel mindent összemaszatoltam, a hájas sütire, ami kemény házi szilvalekvárral volt töltve, s szó szerint elolvadt az ember szájában. Nekem még a modern légkeveréses sütővel is nehézkesen megy a sütés, és nem is értem, hogy azzal a ősrégi masinával hogyan tudott olyan finom sütiket sütni...de az biztos, hogy ha egyszer lesz rá lehetőségem és helyem, beszerzek egy ilyen régimódi darabot majd a "nyárikonyhámba". Addig is marad a modern gép és a fogadalom, valamint türelem, hogy idén karácsonyra megsütöm a Dédi sütijeit. Próbálkozásaimat pedig megosztom Veletek, hátha valaki kedvet kap a klasszikus karácsonyi finomságokhoz.


Az első legyen a tojáslikőr receptje:

- 5 tojás sárgája
- 25 dkg cukor
- 1/2l tej
- 1dl tejszín
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 3 dl alkohol (gyógyszertárban kapható 96%os) vagy 4 dl konyak v. vodka


A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a felforralt majd langyosra lehűtött tejet, és a többi hozzávalót. Pár másodpercig turmixoljuk,aztán lehűtjük.
A belekevert alkohol mennyiségét akár csökkenthetjük is, ha nem akarjuk túl erősre készíteni.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images