Filemons Cream

Majonézes burgonyasaláta



Imádom a majonézes burgonyasalátát...főleg hagymával. Sok hagymával. Gyakran vékonyra felkarikázott póréhagymát adok hozzá, de lehet vörös vagy mogyoróhagymával is készíteni. Tehetünk bele egy kis fokhagymát is. Nyugodtan kísérletezzünk különböző fűszerekkel, hogy tavaszias-nyárias ízeket varázsoljunk az asztalra a téli hidegben. Ajánlom a rozmaringot, tárkonyt, bazsalikomot, mustármagot, koriandert, és kiváltképp a kurkumát és római köményt. Bármilyen majonézes saláta egy csipet kurkumával mennyei és különleges fogássá válik!
Próbáljunk meg jó minőségű főzni való burgonyát keresni a piacon, vagy boltban. Ugyan ez igaz a tojásra is, amiből a majonézt készítjük. A tojás frissességét többféleképpen is tudjuk ellenőrizni. Az egyik lehetőség, hogy ha egy pohár vízbe tesszük: az a legfrissebb, amelyik a pohár fenekén marad, ami lebeg az már nem túl friss. A másik vizsgálati opció, ha egy sima felületre "buggyantjuk" a tojást (mintha egy tükörtojáshoz törnénk fel): itt a frissességet az jelzi, ha a fehérje szorosan a sárgájához húzódik, amennyiben elfolyik, elterül már régi a tojásunk.
Korábban már írtam a majonéz készítés fortélyáról itt olvashattok bővebben. Ha zöldfűszeres salátához szeretnénk, nyugodtan lehet az olajból pár csepp olívaolaj is. A majonéz-mártásból készítsünk kb. 4-5 dl-t. Ízesíthetjük kicsit erőteljesebben is, mert a burgonya semleges íze felveszi majd. Ennyi majonézhez 80 dkg burgonyát héjában megfőzünk, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Miután minden hozzávalót összekevertünk fedjük le, és jó pár órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Ez elég nagy adag, akár 4-6 embernek is elég. Rántott, sült vagy grillezett halakhoz, tengeri herkentyűkhöz pompás köret.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images