Filemons Cream

Ördögien csábító csokitorta


Erre a tortára, talán szavak sincsenek! Annyira csokis és annyira ellenállhatatlan ... és annyira nem diétás! De néha muszáj bűnbe esni, és akkor már tegyük tisztességesen.
Kissé időigényes, de jól szervezett munkával és kellő türelemmel ezt is rövidebbé tehetjük.

Hozzávalók (32 cm-es formához):

32,5 dkg vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
10 dkg holland kakaópor
1,5 dl forró víz
32,5 dkg cukor
1 teáskanál (tk.) vanília kivonat
4 nagy szobahőmérsékletű tojás, enyhén felverve
37,5 dkg liszt
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
2 dl tej

Csokikrémhez:

50 dkg csokoládé (50-60%-os) nehogy tejcsokit használjatok!!!
7,5 dl tejszín
1 evőkanál cukorszirup

Először a csokikrémet készítsük el. Egy rozsdamentes nyeles lábasba tesszük a csokit, és a tejszínt, majd egy spatulával állandóan kevergetve felforraljuk. Ezután lassú lángon 20 percig főzzük, gyakran kevergessük! A tűzről levéve egy fémtálba öntjük a cukorszirupot is hozzákeverve. Néha megkeverjük, miközben megvárjuk, hogy teljesen kihűljön ( kb 1,5-2 óra).

Jöhet a torta. A sütőt 175 fokra melegítem elő. (Légkeverésesnél 160-ra, de nem ajánlom.) A formát vékonyan kivajazom és kilisztezem, majd a maradék lisztet alaposan kiszórom belőle.
A kakaóport a vízzel átforralom és félreteszem hűlni.
A szobahőmérsékletű, puha vajat habosra keverem egy robotgéppel, majd hozzáadom a cukrot és ezzel is 3-4 percig habosítom. Ekkor jöhet bele a vanília és a tojások. További pár perc alatt ezeket is alaposan összedolgozom a habverővel. 
A száraz alapanyagokat összekeverem és átszitálom. A tejet a kakaós masszához keverem. Ezt a két keveréket felváltva, kanalanként hozzákeverem a vajas-cukros-tojásos masszához. Öntsük a formába, a tetejét simítsuk el egy spatulával.
Kb. 35-45 percig süssük. Úgy tudjuk megállapítani, hogy jó-e, hogy egy hústűt, vagy egy vékony kést szúrunk a közepébe. Ha tisztán jön ki, akkor megsült. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni (kb. 1 óra). 
Félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük narancsdzsemmel, vagy a csokikrémmel, majd visszatesszük a tetejét. Ekkor az egészet vastagon bevonjuk a csokis tejszínes csodával.
Lefedve, hűtőben 2-3 napig eláll. 

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images