Filemons Cream

Szilvás-túrós pite


Fejtörést okozott, mihez is kezdjek a most érő sok-sok szilvával. Kézenfekvő a süti, de..nos..utálok sütit sütni, mert nekem egyszerűen sose sikerül. Vagy nyers marad, vagy odaég, vagy szétfolyik, vagy csúnya lesz. Így igyekszem olyanokat süti, ami elronthatatlan. Ez is egy ilyen. És borzasztó egyszerű.
Ha lusták vagyunk mi magunk készíteni hozzá a pite tésztát, akkor nyugodtan lehet venni a boltban vajas tésztát.

A tészta hozzávalói:

150 g vaj

20 dkg cukor
300 g liszt
2 tojás sárgája


A túró töltelék:

500 g túró, amelyet szűrőbe téve fél óráig hagyunk "lecsepegni"
1 tojás
2 csom. vaníliás cukor
3 púpozott evőkanál cukor, egy lime reszelt héja

A lisztet a hideg (!) vajjal morzsásra dörzsöljük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk egy gombóccá. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd vékonyra nyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett formába hajtogatjuk, hogy a szélei kicsit túllógjanak az oldalán.
A lecsöpögtetett túrót összedolgozzuk a tojással, cukorral, és a lime héjával, majd a tésztára simítjuk.
A félbevágott, kimagozott szilvákat szépen sorban rápakoljuk, majd meghintjük fahéjjal és barna cukorral. A tészta lelógó széleit pedig levagdossuk.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a tetején szépen karamellizálódott a cukor.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images