Filemons Cream

Csilis bab - a kedvenc chili con carne receptem





A chilis bab egyike a kedvenc ételeimnek, képtelen vagyok ellenálni neki. Az általam először megismert verziója (ami chili con carne alapporból, bab és kukorica koncervből készült) csak szánalmasan gyenge utánzata volt csak az állítólagos eredeti, autentikus változatnak (ami tulajdonképpen egy egyszerű húsétel, ami chilivel, hagymával, fokhagymával, római köménnyel, paradicsommal és babbal készül). Az évek során azonban kikísérleteztem a saját fűszerkeverékét hozzá, ami nem is hasonlít az először kotyvasztott vacakhoz. A fűszerkeverék receptjét a Chilis bab fűszerkeverék posztban találjátok.
Aki nem szereti a csípőset, az ne rakjon bele chilit, így is finom lesz, és mindenki magának adagolhatja tálalás után az erőset.
Nem csak csilis bab készítéséhez ajánlom, hanem steakek és grillételek pácolásához is!
Innentől lehet mégjobban variálni a dolgot. Ha szeretnénk frissen felhasználni, akkor dolgozhatunk friss chilivel és fűszerekkel, ebben az esetben egy kis lime levet és olajat hozzáadva pürésítsük a fűszereket.
Ha száraz fűszerport készítenénk, ami egy légmentesen zárt üvegcsében hónapokig eláll, akkor a következő képen járjunk el: vegyünk szárított, de egész fűszereket. Ezeket egy forró serpenyőbe dobva addig pirítsuk, amíg pattogni nem kezdenek. Ezután mozsárban, vagy fűszerdarálóban porítsuk. Így sokkal intenzívebb és hosszantartóbb aromát kapunk. 

Hozzávalók a chili con carne-hoz 2-3 főre:

40 dkg darált marha hús, de használhatunk csíkokra, vagy kockákra vágott húst is
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika
30 dkg paradicsom
2 konzerv kidney bab
1 kukoricakonzerv

A hagymát, fokhagymát finomra, a paprikát és paradicsomot apróra vágjuk. Egy edényben vagy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát. Ha bográcsban készítem, vagy ha egyesek szeretik a zsírosabb falatokat, akkor szalonnát "olvasztok" először és annak a zsírján pirítom a hagymát. Adjuk hozzá a húst, a paprikát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd még egy kiskanálnyi fűszert is szórjunk rá. 40 percen keresztül, kis lángon, lefedve pároljuk. Adjunk hozzá 1 evőkanálnyi fűszerkeveréket (lehet többet is ha valaki extra fűszeres falatra vágyik), öntsük rá a bab és kukoricakonzerveket a levükkel együtt. 10-15 perc alatt főzzük készre.
Tálalhatjuk apróra vágott chilipaprikával, tejföllel, pirított tortilla lappal, nachossal.
(A képek egy nyári chili con carne-s bográcsozáson készültek.)




You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images