Filemons Cream

A majonézről


A majonéz (mayonnaise) az egyik legalapvetőbb "hidegkonyhai" alapanyag. Bevallom, nem könnyű elkészíteni, de aki egyszer ráérez a módjára, annak már gyerekjáték. A házilag készült majonéz íze össze sem hasonlítható a boltiéval, én személy szerint inkább rászánok 10 perccel többet a majonézes kukorica vagy a francia saláta elkészítésére, mintsem hogy "flakonosat" használjak.

Az anyaghányad (fél liter majonézhez):
6 db tojássárgája
0,5 l napraforgó olaj (szobahőmérsékletű)
5 dkg mustár

fél citrom

A tojássárgákat egy tálba tesszük, megsózzuk, hozzáadjuk a mustárt és elkeverjük. Ezután az olajat nagyon vékonyan csorgatva, folytonos (!) keverés mellett hozzáadjuk. Ügyeljünk arra, hogy mindig alaposan elkeverjük. Egyszerre ne sok olajat öntsünk, mert akkor összefut a majonéz (az olaj különválik a sárgájától). Ha mégis összefutna akkor egy kiskanálnyi mustárral jó alaposan elkeverjük. Ha ettől sem lesz jobb, akkor külön edényben 1-2 sárgájával új majonézt kezdünk keverni, és amikor ez már jó kemény, akkor állandóan keverve hozzáadjuk az összefutott majonézt. A végén hozzáadjuk a citrom leszűrt levét. Ízlés szerint utánsózzuk.
A majonéz még alapjában véve nem mártás. Kb. 8-9 mártást ismerek, melyeknek majonéz az alapjuk. A fontosabbak:
Majonézmártás: A majonézhez még kis citromlevet, cayenne-i borsot és egy kevés tejfölt keverünk.
Tartármártás: az előbb leírt mennyiséghez adunk 1,5 dl fehérbort, 3-4 dkg porcukrot, 4 dl tejfölt, kevés mustárt és cayenne-i borsot és sót, majd jól elkeverjük.
Svéd mártás: a majonézhez reszelt tormát és reszelt almát adunk, némi sóval, porcukorral és citromlével együtt.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images