Távolkeleti fűszereseknél (pl. fővámtéri vásárcsarnok) és egy-két nagyobb boltban lehet kapni szárított gombákat. Ezek közül az ú.n. illatos gombából szoktam elkészíteni a következő egyszerű kis ételt, amely önmagában és köretként is fogyasztható.
Hozzávalók (1-2 főre):
10 dkg rízs
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanálnyi friss, reszelt gyömbér
3-4 szem szárított illatos gomba
szójaszósz
ötfűszerkeverék
citromlé
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanálnyi friss, reszelt gyömbér
3-4 szem szárított illatos gomba
szójaszósz
ötfűszerkeverék
citromlé
Egy tálba meleg vizet töltünk, majd beáztatjuk a gombákat fél órára, hogy megszívják magukat vízzel és megpuhuljanak. Ezután kis kockákra vágjuk. A rízst egy szűrőbe téve hideg víz alatt alaposan megmossuk. A hagymát, fokhagymát, apróra vágjuk, majd a reszelt gyömbérrel és a kockára vágott gombával együtt egy kevés olajon pár percig pirítjuk. Beletesszük a lecsöpögtetett rízst. Hozzádunk 2 dl hideg vizet, 2-3 evőkanál szójaszószt és egy teáskanálnyi ötfűszer keveréket és ugyan ennyi citromlevet. Lefedjük és felforraljuk, majd a lehető legkisebb lángon 15 percig pároljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet és további 10 percig állni hagyjuk lefedve. Villával felkeverjük és tálaljuk.
0 vélemény