Filemons Cream

Burgonyás-paradicsomos bhadzsi


Egyik kedvenc szakácsom nem más, mint Keith Folyd, a nemrég elhunyt angol séf. Indiai útjáról kiadott szakácskönyvéből rendszeresen főzök. A zöldséges ételekhez írt ajánlója rám teljesen igaz: "Be kell vallanom - nagyon elítélendő módon - évekig csúfoltam a  vegetáriánusokat. Dehát mindenkinek vannak előítéletei, és én, aki véresen szeretem a marhahúst, rózsásan a bárányt, imádom a velőscsontot.....alig vagyok a növényevés eszméjének zászlóvivője. Ám indiai utam ezt is megváltoztatta. Indiai zöldséges ételeket enni csodálatos élmény. Rafináltan ízesített ételek százait tudják elkészíteni az összes zöldségből, hüvelyesekből, magból, amit csak ismer az emberiség."
A kedvenceimből jópárat meg fogok osztani. Némelyik Floyd eredeti receptje szerint, némelyik pedig kicsit az én ízlésemnek megfelelően változtatva lesz majd olvasható.
Ez az étel egy indiában népszerű, bármely napszakban fogyasztható utcai harapnivaló. Leggyakrabban vékonyra szelt lilahagymával, egy gerezd citrommal tálalják.
Hozzávalók (2-3 főre):
3 közepes szem burgonya (kb. 25 dkg)
2 db finomra vágott friss piros vagy zöld csilipaprika
1 közepes fej, apró kockára vágott lilahagyma
2 szem paradicsom apró kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma összetörve
1 kávéskanálnyi friss reszelt gyömbér
 
Fűszerek:
egy nagy csipet kurkuma
egy csipet mustármag
egy csipet őrölt római kömény
egy fél marék apróra vágott friss korianderlevél (ha nincs jó a szárított, őrölt változat, abból 1 teáskanálnyi kell)
1/2 teáskanál garam masala
Héjastul, zubogó vízben főzzük puhára a burgonyát, majd szűrjük le, hámozzuk meg, és törjük össze villával egy tálban.
Forró olajban pirítsuk addig a mustármagot amíg pattogni nem kezd. Szórjuk bele a fűszereket, a csilit, a gyömbért, a fokhagymát és a hagymát. Adjunk hozzá még kis olajat és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul.
Adjuk hozzá a paradicsomot, pároljuk kb 10 percig, majd adjuk hozzá a burgonyát és villával dolgozzuk össze. Ízlés szerint sózzuk, majd kis tűzön kanállal vagy villával állandóan kevergetve addig főzzük, amíg mártássá nem sűrűsödik az egész (max. 10 perc). Keverjük bele az összevágott koriandert és garam masalát.
Porciózzuk kis tálkába. Díszítsük hagymakarikákkal és locsoljuk meg citromlével.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images