Filemons Cream

Klasszikus békebeli cseresznyés pite


Végre kapható igazi finom ropogós cseresznye, így be is vásároltam belőle szombaton a piacon. Alig vártam, hogy süthessek egy jó, igazi klasszikus cseresznyés pitét! Egyesek a meggyes pitét szeretik, de nálam a cseresznyés a menő... :)

Nagyon egyszerű elkészíteni, egyedül a friss cseresznye (vagy meggy) magozása macerás, de pillanatok alatt megvan az is, ha közben a kedvenc sorozatát nézi az ember lánya.

Hozzávalók egy 30 cm-es dobozformához

10 dkg puha vaj (nem margarin)
10 dkg finomszemű kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
3 tojás
csipet só
10 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor

20 dkg friss cseresznye vagy meggy
2 evőkanál cukor

A formát kibélelem sütőpapírral. A sütőt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül).

A cseresznyét kimagozom és megszórom 1-2 evőkanál cukorral, majd egy szűrőbe teszem és hagyom kicsepegni belőle a levét, amíg elkészítem a vajas piskótamasszát.

A vajat a cukorral és vaníliával habosra keverem. 
Szétválasztom a tojásokat: a sárgáját a vajas cukorhoz keverem, a fehérjét pedig kemény habbá verem egy csipet sóval.
A vajas masszához adom a lisztet és sütőport, majd csomómentesre keverem.
Kanalanként óvatosan eldolgozom benne a fehérjehabot.

A formába öntöm és rászórom a lecsepegtetett cseresznyét. Kicsit belenyomkodom és mehet is a sütőbe. 30-35 percig sütöm, majd még forrón kiveszem a formából. 
Elég nehéz megállni, hogy ne faljuk fel még forrón, de várjuk meg amíg kihűl! ;)



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images