15 perc alatt
ázsia
csirke
távolkeleti
tészta
Pirított gong bao tészta
Egyszerű, 15 perc alatt elkészíthető igazi "kínai" egytál étel. Ahhoz, hogy a pirított tésztás street food hatást elérjük és tényleg csak 15 percig tartson az elkészítése, fontos, hogy végig maximumra legyen állítva a tűzhely és egy jó wok sem árt. (Ha nincs wokod, semmi gond, mert egy magasabb falú tapadásmentes serpenyőben is csodálatos lesz ez a fogás!)
Hozzávalók 2 főre
3 szál újhagyma a zöldjével
1 nagy gerezd fokhagyma
friss gyömbér, kb. akkora darab mint a fokhagyma
2 szál szárzeller
1 db nagyobb paradicsom
fél csirkemell
egy kis marék földimogyoró (lehet akár sózott is)
2 evőkanál cukor
4 evőkanál világos szójaszósz *
1 evőkanál balzsamecet
frissen őrölt bors
chilipehely, ízlés szerint
125 g tojásos wok tészta
A páchoz
1 evőkanál keményítő
3-4 evőkanál száraz fehérbor
1 evőkanál szójaszósz
Először bepácolom a vékonyra vágott csirkemellet. Ehhez csak egyszerűen összekeverem a marinád hozzávalóit és beleforgatom a húst. A keményítő és az alkohol egyfajta gyorspácot alkot, percek alatt megpuhítja a húst.
A tésztát egy hőálló tálba teszem és annyi forrásban lévő vizet öntök rá, hogy ellepje. Nem kell főzni, mert így is megpuhul mikorra szükség lesz rá.
A zöldségeket vékony csíkokra szeletelem. Közben egy wokban olajat hevítek. Fontos, hogy a wok alatt a láng végig a maximumon legyen, és folyamatosan kevergessük, rázogassuk az ételt.
Először a hagymát, majd a fokhagymát, gyömbért, zellert, paradicsomot és a mogyorót dobom hozzá.
Elég 1-2 percig pirítani, majd mehet bele hús a páccal együtt. Átforgatom, amíg a hús "kérget kap", vagyis nem látszik sehol sem nyersnek.
Megszórom a cukorral, és beleöntöm a szójaszószt, valamint a balzsamecetet is. Felforralom és hozzá keverem a leszűrt tésztát. Párszor átforgatom és ezzel el is készült az ebéd, vagy vacsora.
* Sózni nem szükséges, mert a szójaszósz elég sós!
0 vélemény