Filemons Cream

Maracujás tejcsokoládé ganache


A maracujás tejcsokoládé krém az egyik kedvenc édességem. Az édes csokit a maracuja (nem) kicsit megbolondítja savanykásságával és egzotikus ízével.

Ez a krém tölthető macaronba, eclair fánkba, tortába, de gombócokat formázva belőle trüffelt is készíthetünk (így pl. ideális házi készítésű ajándék lehet édesszájúak számára).

A maracuja (passiógyümölcs) nem egy mindennapi gyümölcs, de biztos beszerzési pont Budapesten a Fővámtéri Vásárcsarnok, de a vidéki LIDL-ökben is rendszeresen látok. Én is ez utóbbi helyen szereztem be. Érdemes kicsit nagyobb mennyiségben beszerezni és a pürét lefagyasztani.

A csoki idális esetben 40 - 50 %-os kakaótartalmú kellene, hogy legyen. A bolti tejcsokik általában 30 % körül vannak, így én fele-fele arányban használok tej- és étcsokit.

Hozzávalók

200 g tejcsoki (40-50 %-os, ha nincs, fele-fele arányban tej - és étcsoki)
20 g maracuja püré (kb. 3 gyümölcsből)
15 g méz
35 g vaj (szobahőmérsékletű)
35 g sűrű tejszín (szobahőmérsékletű)

A maracuja püréhez kivájom a gyümölcs belsejét és egy szitán áttöröm az utolsó cseppig, hogy csak a magok maradjanak.

A pürét a mézzel együtt addig melegítem, amíg a méz teljesen felolvad. Ne legyen forró, mert akkor a gyümölcs veszít ízéből. Bőven elég kézmelegre melegíteni.

A csokit vízgőz felett megolvasztom. Vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl, mert akkor "összeugrik". Én ezt úgy kerülöm el, hogy hideg víz fölé teszem a csokit egy fém tálban és így kezdem el csak melegíteni a vizet. Amikor a csoki 60-70 %-a megolvadt, akkor leveszem a tűzről a vízzel együtt és hagyom a maradék kevéske gőz fölött megolvadni.

A csokit és a maracuját összekeverem (ezek nagyjából egy hőmérsékletűek), majd hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt. Óvatosan homogén masszává keverem és hűtőben 1-2 órát hűtöm.

Ezekkel az arányokkal elég sűrű ganache-t kapunk. Ha valamit tölteni szeretnénk vele, akkor a következőt ajánlom:  amíg a hűtőben pihen, nézzünk rá 15 percenként és keverjük át. Amikor már kicsit dermet és kb. "nutella" állagú, akkor a megfelelő a sütik megtöltésére.
 Ha kicsit krémesebb végeredményt szeretnénk, pl. tortába való krémnek, akkor kicsit több tejszínt adjunk hozzá (de ne túl sokat!).

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images