Filemons Cream

Gordon Ramsay - Illatos kókusztejes húsgombócleves


Gordon Ultimate Cookery Course sorozata és könyve (a könyvet eddig nem láttam magyar nyelven, nagy kár!) az egyik kedvenc receptgyűjteményem. Könnyen elkészíthető klasszikus ételeket sorakoztat fel benne, de mindegyikhez ad egy kis csavart.

Imádom a thai jellegű fogásokat, és Gordon is él-hal a távolkeleti ízekért. Ez a leves pedig verhetetlen hűvös estéken. Vigyázat, csípős!

Hozzávalók

A húsgombóchoz

1 kis hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál csilipehely
500 g darált hús (soványabb sertés)
75 g friss kenyérmorzsa
3-4 teáskanál tej
só és őrölt bors

A leveshez

(a fűszereket őrölve is használhatjuk)

2 teáskanál egész koriander mag
4 kardamom mag, enyhén megtörve
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1-2 teáskanál csilipehely
2 thai citromfű (3-4 cm-es darabokra vágva)
5 cm friss gyömbér reszelve
400 ml alaplé (akár leveskockából)
400 ml kókusztej
1 db lime leve

A hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg.
A kenyérmorzsát áztassuk be a tejbe.
Ízesítsük mindkettőt sóval és borssal, valamint a csilivel, majd alaposan keverjünk össze mindent a darált hússal. Nedves kézzel formázzunk belőle kb. ping-pong labda méretű golyókat.
Hagyjuk pihenni kb fél órán keresztül.

Egy nagy, magasabb falú serpenyőben (wokban), kevés olajon pirítsuk körbe a húsgombócokat ( 4- 5 perc).
Dobjuk mellé a fűszerket és pirítsuk tovább 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg a fűszerek, mert akkor keserű lesz a leves!

Öntsük rá a levest és a kókusztejet, majd nagyon alacsony lángon forraljuk fel és főzzük kb 10 percig.

Kóstoljuk meg és szükség esetén ízesítsük még sóval borssal és adjuk hozzá a lime levét is, hogy kellően savanykás legyen.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images