Filemons Cream

A medvehagyma felhasználási módjai

medvehagyma pesztó

Az egyik legfinomabb és mostanában legtrendibb tavaszi zöld a medvehagyma. 

Előbb ismertem gyógynövényként, mint gasztronómiai finomságként. Édesapám mindig gyűjtötte a gyógynövényeket erdőn-mezőn, mert minden bajra jobb orvosságnak bizonyult  a természet adta gyógymód, mint az orvos által felírt gyógyszer.
Sokat forgattam én is Apa egyik kedvencét, Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvét. A medvehagymáról a következőt írja: 

"Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegében 
megyegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas 
a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. [...] A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel."
Az egyik leghatékonyabb természettől kapott tavaszi méregtelenítő kúra, amit létezik. Tisztítja a bélrendszert, húgyutakat, a vért. Fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.
Mennyivel jobb egy olyan gyógymódot, vagy méregtelenítő kúrát alkalmazni, ami finom! A medvehagyma pedig az egyik kedvencem. Egyetlen negatívuma van: fokhagymára emlékeztető aromája miatt csókálló! :)

Felhasználási módok


Frissen:


Használjuk úgy, mint a metélőhagymát, vagyis vágjuk finomra, szórjuk vajaskenyérre, főtt burgonyára, de finoms levesbe és főzelékbe is. Bármibe tehetjük, amibe petrezselymet is szórnánk.

Medvehagyma pesto:

2 nagy csokor friss medvehagymát turmixoljunk össze 2 dl olíva olajjal, egy csapott teáskanál sóval, 15 dkg fenyőmaggal. Én egy kis chilipehellyel is meg szoktam bolondtani.

Medvehagyma-eszencia: 

Az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 40%-os (házi)pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.  Ebből napi 3x20 cseppet lehet vízbe, teába, vagy levesbe keverni.

Medvehagyma-bor: 

Az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. ¼ liter fehérborban rövid ideig felforralunk, majd ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images